Geen kerstviering St. Vrienden van ’t Ruempol

LAREN - Door de coronaperikelen gaat de Kerstviering van woensdag 15 december georganiseerd door de St. Vrienden van ’t Ruempol niet door.


Viering in de St. Josephkerk

LOCHEM -  Zondag 5 december om 10.00 uur is er een woord- en communieviering met medewerking van het Gemengd Koor onder leiding van Frank van der Velden en Johan Dijkman, orgel. In de viering op de tweede zondag van de advent staat centraal het adventsproject 'Opvanghuis voor zwangere vrouwen in Zimbabwe, het vroegere Zuid-Rhodesië'. Voorganger: mw. G. Wübbels. Lector: mw. W. Janssen. Thema van de viering: 'Rechte wegen naar elkaar'. Coronaregels worden gehandhaafd.


Schemeren in Museum STAAL

ALMEN - “Wat zou er gebeuren als Nederland massaal aan het schemeren sloeg? Elke dag de overgang van werk naar rust zou markeren, elke dag een uur niets produceren of consumeren, elke dag het besef dat tegenstellingen met elkaar verweven zijn en even, heel even de mogelijkheid voelen een wolf, een vleermuis, de mist te zijn.” (Marjolein van Heemstra, Volkskrant 19-11-‘21).

Beleef de schemering in Museum STAAL, Dorpsstraat 39 Almen, op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 16.00 en 17.00 uur. Entree 5 euro.


Nederlandse dramafilm ‘Buiten is het feest’

LOCHEM - Dinsdag 7 december is in de Schouwburg Lochem de Nederlandse dramafilm ‘Buiten is het feest’ te zien. Dit is een verfilming van de roman van Arthur Japin gebaseerd op het leven van Karin Bloemen. Aanvang 20.00 uur. 

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. 'Buiten is het Feest' is gebaseerd op de roman van Arthur Japin. Voor de hoofdrollen zijn Abbey Hoes, Georgina Verbaan en Eelco Smits gecast. Karen van Holst Pellekaan (De gelukkige huisvrouw, Jackie) schreef het scenario, dat een vrije bewerking is van de roman van Japin. 

Kaarten Filmhuis Lochem zijn online verkrijgbaar via www.schouwburglochem.nl.


Schrijf een brief, verander een leven

LOCHEM - 10 december, Dag van de Rechten van de Mens, is voor Amnesty International de aanleiding elk jaar weer brieven te schrijven. In deze brieven vragen de schrijvers om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gemarteld worden om wat ze geloven. De stapels brieven zijn van enorme waarde!

Mensen voelen zich gesteund. Onrecht stopt. Gevangenen komen vrij. Dus: schrijf een brief, verander een leven! Helaas kunnen er in Lochem dit jaar geen brieven worden geschreven tijdens de Goede Doelen Markt, maar de werkgroep Lochem van Amnesty International kan iedereen een eenpersoons schrijfpakket aanbieden, zodat men thuis kan schrijven. Deze pakketten zijn gratis en bevatten voorbeeldbrieven, een schrijfblok en een pen, en zijn af te halen bij de werkgroep. Zoals elk jaar doen ook B en W van de gemeente Lochem mee met de schrijfactie en schrijven hun brieven in het gemeentehuis.

Een schrijfpakket van Amnesty International ontvangen? Dat kan via Dukke de Vries: 0573 - 253 423.


Geen Intocht Sinterklaas in Eefde

EEFDE - Na overleg met de directeuren van beide basisscholen is besloten dat de jaarlijkse intocht in Eefde op 3 december niet door zal gaan. Sint heeft de afgelopen maanden natuurlijk ook de media gevolgd en gezien dat het virus behoorlijk van zich doet spreken. Gezamenlijk is daarom besloten de intocht niet door te laten gaan omdat het in deze tijd echt niet verantwoord is veel mensen bij elkaar te brengen. 

Sinterklaas kan met zijn pieten gelukkig wel beide scholen komen bezoeken. In de ochtend komt de Sint naar Villa60 en 's middags naar de Bargeweide. Ouders en grootouders worden echter vriendelijk verzocht niet naar de scholen te komen. Het is en blijft een kinderfeest en Sint en Pieten willen er echt alles aan doen om het vooral voor de kinderen een mooie dag te laten zijn. De Voorlichtingspiet hoopt dat iedereen die al medewerking had toegezegd dat volgend jaar opnieuw wil doen: Bakkerij Kuiper, COOP, basisscholen Bargeweide en Villa60, Het Spijk, landgoed Het Haveke, familie Rood, De Gids, Berkelbode, Harco van Dijk, Sinterklaascomité Eefde, muziekverenigingen Concordia en Harmonie, politie, Het Hart en Spc.Eefde.