Eddy ter Braak (l) overhandigt aan burgemeester Sebastiaan van 't Erve het eerste exemplaar van zijn boek. Foto: Arjen Dieperink

Eddy ter Braak (l) overhandigt aan burgemeester Sebastiaan van 't Erve het eerste exemplaar van zijn boek. Foto: Arjen Dieperink

Burgemeester krijgt eerste boek over oude begraafplaats Lochem

Algemeen

Eddy ter Braak schrijft lijvig geschiedkundig overzicht

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve kreeg het eerste exemplaar. Auteur Eddy ter Braak reikte hem vorige week donderdagmiddag zijn boek ‘Oude begraafplaats Lochem’ uit. In klein comité, vanwege de coronaregels. 

Ter Braak kijkt toe als de burgemeester bewonderend door het eerste exemplaar bladert. “Het ziet er mooi uit. Hoe lang bent u ermee bezig geweest?” vraagt Van ‘t Erve. “In het najaar 2020 ben ik gestart. Ik had de werkgroep van het Historisch Genootschap dat de begraafplaats onderhoudt beloofd om een geschiedkundig overzicht te maken en zo is het begonnen”, antwoordt de schrijver.
Het boekwerk is voorzien van een harde kaft, met voorop een foto van de begraafplaats. “Ten tijde van burgemeester Harmannus Joachim Thomasson werd de oude begraafplaats aan de Zutphenseweg aangelegd en in 1829 in gebruik genomen. Thomasson was de langst zittende burgemeester van Lochem”,  vertelt Ter Braak. Burgemeester Van ‘t Erve kijkt op uit het rijk geïllustreerde boek. “Hoe lang was hij dan burgemeester?”. “Zo’n achtendertig jaar”, antwoordt Ter Braak. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van de burgemeester en hij reageert: “Dan mag ik nog een poosje doorgaan.”  

Buiten de kern
In plaatsen met meer dan duizend inwoners mocht de begraafplaats niet meer in de kern zijn. Derhalve koos het toenmalige gemeentebestuur de plek aan het begin van de Zutphenseweg uit. “Langzaam heeft de bebouwing toch de begraafplaats ingesloten”, concludeert de burgemeester. “Dat klopt. Het heeft best wat voeten in de aarde gehad voor men daar begon met het begraven van mensen. Een van de eersten was burgemeester Thomasson zelf. Hij overleed in 1833. Er is geen steen op zijn graf.”, vult Eddy aan.

Geschiedenis
De oude begraafplaats is volgens Ter Braak een plek waar de geschiedenis rondwaart, omdat achter de naam van elke overledenen een persoon schuilgaat. Bij zo’n vijfentachtig graven beschrijft Ter Braak in vogelvlucht de geschiedenis van de overledene die er ligt. Familietragedies gaat hij daarbij niet uit de weg.
Een van de beschreven graven is dat van Harmannus Joachim Thomasson. Het graf van Winand Carel Hugo Staring, dat als een monumentgraf bij het betreden van de oude begraafplaats opvalt, wordt uitgebreid beschreven, net als het graf van Gerrit Thomas Slothouber die in 1940 in het bijzijn van de NSB en de WA begraven werd.
Behalve een foto van het graf wordt ook foto’s van de overledenen getoond, onder meer bij het beschrijven van de graven van de zusters Franciscanessen die in het verleden in Sint Gudula werkzaam waren. Reint Kappert die in 1937 ten grave werd gebracht door postbodes in uniform wordt eveneens uitgebreid belicht. Een foto van de begrafenis met PTT-eer is in het boekwerk afgedrukt. “Eigenlijk had ik er wel een heel dik boekwerk van kunnen maken, als ik nog meer personen die er begraven liggen had beschreven”, laat Eddy aan de burgemeester weten .

Fonds 1819
De uitgave van het boekwerk is mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Stichting Fonds 1819 Lochem. “Voor ons als werkgroep van de oude begraafplaats is deze publicatie van Eddy ter Braak een erkenning voor ons werk en een steun in de rug”, aldus Tine Kampen die samen met Jan Huiding aanwezig was namens de werkgroep.
Het 140 pagina’s tellende boek is voor 24,95 euro te koop bij boekhandel Lovink. Meer info op de website van het Historisch Genootschap.


www.hglochem.nl