Het zijn al flinke karpers die in de Berkel mogen proberen uit handen van de vissers te blijven. Foto Arjen Dieperink

Het zijn al flinke karpers die in de Berkel mogen proberen uit handen van de vissers te blijven. Foto Arjen Dieperink

De Berkel heeft er weer een stel karpers bij

Sport

LOCHEM - Met regelmaat is de Hengelsport Federatie Midden Nederland in Lochem te vinden. Is het niet om bij de jeugd de hengelsport te promoten, zoals afgelopen zomer bij de grachten, dan is het wel om vis uit te zetten in de rivier De Berkel. Dat gebeurde afgelopen zaterdag.

Door Arjen Dieperink

Aan de Berkel ter hoogte van het gemeentehuis is het zaterdagochtend een drukte van belang. Meer dan dertig personen wachten op de vissen die van de kwekerij komen om te worden uitgezet in de Berkel. Bram Jacobs van de Hengelsport Federatie Midden Nederland is de eindverantwoordelijke voor de operatie. “Ik heb Rob Driessen gevraagd vrijwilligers te regelen”. Gelukkig is het aantal aanwezigen die willen helpen twee keer zo hoog als verwacht. 

Karpers
“In overleg met het Waterschap Rijn en IJssel zetten wij in totaal 1350 schub- en spiegelkarpers uit tussen vijftien stuwwallen. Op de beneden-Berkel (na de Lochemse stuw - AD) zijn dat er 106. Omdat wij moeten voorkomen dat de concentratie karpers in een bepaald gebied te groot wordt heeft het waterschap aangegeven hoeveel er uitgezet kunnen worden zonder dat het invloed heeft op de biodiversiteit”, aldus Jacobs.

Foto’s
De vissen hebben een uniek patroon en kunnen zo gevolgd worden. Zodra een visser een spiegelkarper vangt wordt de vis gewogen, gemeten en gefotografeerd. De foto is de trofee van de visser en de karper wordt teruggezet. De gegevens en de foto van de karper kan de visser doorsturen naar de Hengelsport Federatie Midden Nederland. Die krijgt daardoor inzicht in de ontwikkeling van de spiegelkarpers.
“Die gegevens zijn voor onze organisatie interessant. Zo hebben wij kunnen constateren dat de spiegelkarpers zo’n drie kilo per jaar groeien. Van sommige karpers vernemen wij niets. Misschien zijn die schuwer dan hun soortgenoten en laten ze zich niet vangen. Of ze zijn eenvoudigweg niet meer in leven. Ik roep lokale vissers op om de vangst te melden en de gegevens door te sturen naar info@hfmiddennederland.nl of via Facebook @HFmiddennederland.” aldus Bram Jacobs.

Bijkomen
De wagen met de karpers komt eraan. De vissen worden in een geïmproviseerd bad gezet om van de reis bij te komen. Vervolgens worden ze op een speciaal tafeltje gezet met op de achtergrond een labelnummer. Nadat ze zijn opgemeten, gewogen en gefotografeerd worden ze voorzichtig in de Berkel losgelaten. Met enkele staartbewegingen is de vis uit het zicht. “Dit is mooi werk mannen”, zegt Rob Driessen van de Hengelsportvereniging Laren-Lochem.
Ondertussen worden er enkele vissen in een witte bak gedaan die met vereende krachten naar de overkant wordt gedragen, over de  Wiltshirebrug, tussen het gemeentehuis en de Noorderbleek. “De waterkant is daar gemakkelijker te bereiken en zo kunnen wij de vis zonder problemen uitzetten”, aldus Jacobs. Een voor een verdwijnen de karpers in het water. Na een dik uurtje zit het werk erop. De Berkel is weer iets rijker aan karpers.


www.hfmiddennederland.nl
hsvlarenlochem.mijnhengelsportvereniging.nl