Bestuursleden van Hobama laten de zwartgelakte pagina’s zien. Foto: PR
Bestuursleden van Hobama laten de zwartgelakte pagina’s zien. Foto: PR Henk Meulenveld

Hobama over WOB-procedure

De RES Cleantech Regio onthoudt burgers en belangenorganisaties wezenlijke informatie. Dat verwijt maakt de vereniging Hobama (Houd landelijk Barchem Mooi en Aantrekkelijk). Via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) probeerde de vereniging om die informatie boven water te krijgen. Net als de ouders bij de toeslagenaffaire kreeg Hobama tal van zwartgelakte pagina’s retour.

De vereniging verzet zich tegen de komst van een grootschalig 16 zonnepark in Barchem. Hobama, vindt het onbegrijpelijk dat de RES ook zonneparken wil toestaan in gebieden met hoge natuur- en ecologische waarden. Die moeten daarvan gevrijwaard blijven. Uitgerekend het beoogde zonneveld met zo’n 35.000 zonnepanelen zou midden in zulke kwetsbare gebieden komen.

Via de WOB wilde de vereniging aan de weet komen waarom groene ontwikkelingszones ineens heel hoog op een zogeheten zonneladder van de RES zijn gekomen. Die ladder bepaalt welke terreinen en gebouwen als eerste in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Daarnaast stelt Hobama vast dat er grote onduidelijkheid is wat de RES aan wil met ecologische verbindingszones, die het mogelijk maken dat beschermde diersoorten zich zonder belemmeringen kunnen verplaatsen van het ene natuurgebied naar het andere. Zij vreest dat ook die zones opgeofferd worden aan zonneparken.

In een informatiebijeenkomst begin januari voor belangenorganisaties en raadsleden gaf de RES Cleantech Regio nog aan, dat ze ecologische verbindingszones juist wilde uitsluiten voor de komst van zonneparken. Ze kregen het predicaat ‘nee’. Voor de groene ontwikkelingszones had de RES ‘nee, tenzij’ in gedachte. Bij de presentatie van het RES-aanbod halverwege dit jaar kwam ze plotseling met ‘ja, mits’ op de proppen. Dat betekende de een na hoogste trede op de zonneladder. De ecologische verbindingszones werden in het bod helemaal niet genoemd.

In een brief aan de RES vroeg Hobama uitsluitsel waarom in tegenspraak met januari die natuurzones plotseling een veel hogere plek op de zonneladder kregen. Wat waren de argumenten en hoe is er ambtelijk en bestuurlijk over beslist, wilde de vereniging weten? Daarop kreeg de ze geen bevredigend antwoord. Alle reden voor Hobama om via de WOB te proberen om duidelijkheid te krijgen. De RES schoof de afhandeling van dat WOB-verzoek door naar de Regio Stedendriehoek. Het leverde naast wat algemene stukken een hele reeks zwartgelakte pagina’s op van bestuursverslagen en van ambtelijk overleg. Het motief om die gegevens niet beschikbaar te stellen was de privacy van de ambtenaren.

Tegen deze gang van zaken heeft de vereniging deze week bezwaar aangetekend bij de burgemeester van Apeldoorn en het College van B en W van die gemeente. Zij zijn aangewezen als instanties waar Hobama in beroep in kan. In die brief legt de vereniging ook de vinger bij het feit dat de RES Cleantech Regio ook nog eens de wettelijk vastgelegde data met ruim een maand heeft overschreden om een WOB-procedure af te handelen.

Bij haar kritische kanttekeningen bij de verschuiving op de zonneladder heeft Hobama de provincie aan haar zijde. In een toelichting die Gelderland op het RES-aanbod heeft gegeven staat dat gebieden zoals groene ontwikkelingszones en ecologische verbindingszones buiten schot zouden moeten blijven.


Hans Siemes, voorzitter Hobama