Beiaardier Jan Geert Heuvelman tijdens het spelen van 'Amalia 18 jaar'. Foto: Arjen Dieperink

Beiaardier Jan Geert Heuvelman tijdens het spelen van 'Amalia 18 jaar'. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lied ‘Amalia 18 jaar!’ te horen op Lochems carillon

Algemeen

Beiaardier Jan Geert Heuvelman moest er vijf uur op studeren

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Lochem moest er iets langer op wachten, maar één dag na de achttiende verjaardag van kroonprinses Amalia werd op het carillon in de Lochemse toren het lied ‘Amalia 18 jaar!’ gespeeld door beiaardier Jan Geert Heuvelman. Rijssen, waar Heuvelman ook beiaardier is, kreeg het speciaal voor de verjaardag van de prinses gecomponeerde stuk al een dag eerder te horen.

Het is half tien in de ochtend, de torendeur staat open. Terwijl de marktkooplieden hun goederen aanprijzen brengt Jan Geert Heuvelman een televisie op een verrijdbare stellage vanuit de toren naar buiten. Op het scherm kunnen passanten live meekijken naar het optreden van de beiaardier.
Met onder zijn arm de iPad waar tegenwoordig de muziekstukken in zijn opgeslagen loopt Heuvelman de trap op. Als hij op zijn stoel zit klapt hij de lessenaar op zodat hij bij de draden kan die naar de klokken van het carillon lopen. “De draden zijn blootgesteld aan de wisselende temperaturen in de toren en de wind waait erdoorheen. Door de temperatuurschommelingen rekken of krimpen de draden. , derhalve is het van belang deze voor het spelen even te spannen”, laat de beiaardier weten terwijl hij op de stokken slaat en aan schroeven draait. De negenenveertig verschillende tonen klinken snel allemaal goed.

Vijf uur gestudeerd
Heuvelman legt zijn iPad met de partituur van ‘Amalia 18 jaar!’ op de lessenaar. “Het is nog geen tien uur, het tijdstip waarop ik normaal begin, maar ik wil het voor de Berkelbode wel alvast spelen, dan kun je horen hoe het klinkt”, zegt Jan Geert. Enthousiast begint hij aan het vijfenhalve minuut durende stuk. Het lijkt alsof Heuvelman zo maar zonder moeite speelt, maar schijn bedriegt. “Toen ik het stuk ontving heb ik er vijf uur op gestudeerd.” Hij wijst naar enkele aantekeningen in de digitale partituur. “ Kijk, deze rode halve cirkel heb ik er zelf in gezet. Dit kan ik niet met de stokken spelen, dat moet ik met de voeten doen. Zo ben je er mee bezig.”
“Gisteren, op Amalia’s verjaardag, heb ik nummer gespeeld in Rijssen. Dat was voor het eerst dat ik het in het openbaar ten gehore heb gebracht. Vandaag zou ik het in Lochem één keer spelen maar ik doe het straks, iets na tienen, nog wel een tweede keer. Ik wacht tot je weg bent, anders verga je van het kabaal”, aldus Heuvelman..

Traditie
Het stuk is geschreven door Bob Zimmerman. Hij kreeg hiervoor opdracht van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging. “In een verklaring op de site laat de KNKV weten: “Met deze speciale compositie wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijke Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten. Het Koninklijk huis heeft meegedeeld dat de Koninklijke familie de compositie met belangstelling tegemoet ziet.”
Zimmerman kreeg hulp van een beiaardier omdat hij dat zelf niet is. Het stuk klinkt zeer vrolijk en ligt lekker in het gehoor. Dit lied kun je op bijzondere dagen van het Koninklijk Huis spelen, denk bijvoorbeeld aan Koningsdag. Dat zal ik zeker doen”, besluit Lochemse beiaardier, voor hij ‘Amalia 18 jaar!’ voor de tweede keer aan Lochem laat horen.