Onder het toeziend oog van vlnr Nadine van Soest, Martin Hovius en Nitha Annink plaatsen de medewerkers van Circulus Berkel een van de bankjes van Fonds 1819. Foto: Arjen Dieperink

Onder het toeziend oog van vlnr Nadine van Soest, Martin Hovius en Nitha Annink plaatsen de medewerkers van Circulus Berkel een van de bankjes van Fonds 1819. Foto: Arjen Dieperink

Berkeloord plaatst laatste bankjes

Algemeen

Vereniging beschermd stadsgezicht sluit grondige opfrisbeurt af

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - “Hier moeten ze komen, de laatste twee van de in totaal vijf banken die gepland zijn. Ieder moment verwacht ik Circulus Berkel om ze te plaatsen”, zegt voorzitter Martin Hovius van de Belangenvereniging beschermd stadsgezicht Berkeloord. De banken vormen het sluitstuk van de gezamenlijke inspanning van de leden om Berkeloord in oude luister te herstellen.

De vereniging, opgericht in 2013, telt zo’n honderd leden. “Uitsluitend de adressen zijn lid en de leden dienen aan de Nieuweweg, Marinus Naefflaan of aan de Haitsma Mulierlaan te wonen. Dat is het gebied van het beschermd stadsgezicht”, aldus Hovius. Het bestuur van de vereniging bestaat uit zes leden en in het dagelijks bestuur hebben naast Martin Hovius ook Nadine van Soest en Nico Vos zitting.
Even later komt een wagen van Circulus Berkel aanrijden met de twee banken. “Gisteren hebben wij het voorwerk gedaan en de betonblokken waar ze op worden bevestigd uitgelijnd”, zeggen de mannen van Circulus Berkel als ze gezamenlijk een bank van de auto tillen. De twee banken die geplaatst worden zijn geschonken door Stichting Fonds 1819. Dat staat ook op het messingplaatje in de rugleuning bij de tekst ‘Welkom. Kom even tot rust en geniet. Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord 2021’. “Eén bank is geschonken door notariskantoor Tap & Van Hoff en de andere twee banken komen van onze vereniging zelf”, vertelt Hovius met enige trots.

Advies
De Belangenvereniging beschermd stadsgezicht Berkeloord benaderde Nitha Annink van Grondig Geniethen om de vereniging te adviseren op welke wijze Berkeloord aangepakt diende te worden. “Hiervoor heb ik oude kaarten en foto’s bestudeerd. Kijk naar de aanleg van de vijver, deze kronkelt iets en heeft een eiland in het midden, net als of het zo natuurlijk is aangelegd. De beschoeiing, de takken in het water zijn verwijderd. Er is voor biodiversiteit gezorgd. Er is een gebied ingezaaid met wilde bloemen, zodat er op ieder moment van het jaar iets bloeit voor de insecten die het nodig hebben.” Martin Hovius knikt instemmend en vult aan: “In mei van dit jaar hebben wij als vereniging samen met de wethouder Henk van Zeijts planten gepoot rondom de vijver.”
Decennialang waren op Berkeloord ganzen aanwezig, maar deze zijn door de gemeente Lochem verwijderd. “Op een diervriendelijke manier. Ze zijn gevangen en uiteindelijk elders vrijgelaten waar ze als ‘waakhonden’ dienst doen”, aldus Hovius. “Kijk, die ganzen poepten alles onder en als je op oude foto’s kijkt waren ze er vroeger niet. Er werd toen in Berkeloord  gepicknickt, dat kun met de ganzen erbij niet doen”, zegt Nitha Annink.

Samenwerking
“Dit project hebben wij niet alleen kunnen doen”, aldus Hovius, die blij is dat de samenwerking met de gemeente Lochem, Circulus Berkel en Waterschap Rijn en IJssel die over de vijver gaat, zo goed is verlopen. “Al met al is alles binnen drie jaar tijds gerealiseerd. Dat is best snel.”
Of er nog een vervolg komt met een ander project wil de praeses van de belangenvereniging nog niet kwijt. “Wij hebben ideeën, maar welke dat zijn laat ik even in het midden.”