Frederike Upmeijer met een poster van een van de laatste Bach-voorstellingen. Foto: Arjen Dieperink

Frederike Upmeijer met een poster van een van de laatste Bach-voorstellingen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

'Stad Lochem moet eigenlijk synoniem staan voor Bach Lochem'

LOCHEM - "Ik hoop dat de Bach-uitvoering door mag gaan, maar wij vernemen dinsdag wel (14 december - AD) waar de regering mee naar buiten komt." Dat zegt Frederike Upmeijer, voorzitter van de Stichting Matthäus Passion Lochem. "Zo lang ik voorzitter ben hebben wij nog niet één Bach-uitvoering kunnen houden."

Door Arjen Dieperink

De Stichting die zij vertegenwoordigt is op 28 februari 2008 opgericht om de Matthäustraditie in Lochem voort te kunnen zetten. De Stichting beschouwt het als een waardevol jaarlijks terugkerend evenement van het Bachkoor Holland samen het het Concertgebouw Kamerorkest. Sinds december 2010 programmeert de stichting ook het jaarlijks terugkerend Weihnachts-Oratorium.
De naam van de stichting is gewijzigd in Stichting Bach Lochem. Upmeijer wordt in het dagelijks bestuur bijgestaan door Erwin Beumer (secretaris) en Chris van Baalen (penningmeester).Verder zitten Boeije Jansen, Rudger Smook en Josephine Wajer in het bestuur. De Stichting kent ook een indrukwekkend comité van aanbeveling van acht personen, onder wie Jan Terlouw, Adriaan van Dis en Harm Edens.

"Ik hoop van harte dat alles door mag gaan. Het mooiste vind ik zelf dat ik als bestuurder bij de repetitie aanwezig kan zijn. Je ziet dan de koren en de dirigent bezig zijn. De dirigent loopt door de kerk en beluistert van ieder punt of alles goed overkomt. Aan het eind draait alles als of het altijd zo bestaan heeft. Prachtig om mee te maken",  laat Frederike Upmeijer enthousiast weten.

Proeven
Volgens Upmeijer is muziek net als eten, je dient volgens haar alle zintuigen te gebruiken. "Je kunt de muziek bij wijze van spreken proeven." Bachmuziek is heerlijk om te beluisteren. Maar ook voor Lochem vindt ze het belangrijk. "De stad Lochem moet eigenlijk synoniem staan voor Bach Lochem. Niet dat Bach hier heeft gewoond of ooit is geweest, maar wel om Bach te beleven. De akoestiek van de kerk, zo heb ik mij door kenners laten vertellen, is formidabel voor deze uitvoeringen. Met Bach kunnen wij Lochem meer op de kaart zetten. Alleen moeten wij hopen dat alles naar plan door mag gaan. Wij kunnen niet jaar in en jaar uit alles optuigen en op het laatste moment in verband met corona weer afblazen, dat houden wij als stichting ook niet oneindig vol", besluit Upmeijer.

Persconferentie
Stichting Bach Lochem zag met spanning de coronapersconferentie van dinsdag 14 december van het kabinet tegemoet. Bij het sluiten van deze editie van de Berkelbode waren de actuele maatregelen nog niet bekend. Maar als alles goed verloopt zal een week later, op dinsdag 21 december, in de Sint Gudulakerk het Weichnachts-Oratorium worden uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor (opgericht 1937) en het Freiburger BarockOrchester (opgericht 1987). Het begint om 19.30 uur.


www.bachlochem.nl