Uitreiking van het Predicaat Koninklijk'. Foto: PR

Uitreiking van het Predicaat Koninklijk'. Foto: PR

Vrouwenvereniging Tesselschade na 150 jaar Koninklijk

DEVENTER/GORSSEL - Op 8 december heeft in Amsterdam, waar Tesselschade statutair zetelt, de uitreiking plaatsgevonden van het 'Predicaat Koninklijk' aan de Algemene Nederlandse Vrouwenvereniging Tesselschade-Arbeid Adelt.

De Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, heeft deze eretitel in de winkel aan het Leidseplein uitgereikt in aanwezigheid van slechts een beperkt aantal leden van de vereniging i.v.m. de voorschriften. Enkele voorzitters van de afdelingen, commissies en ereleden waren aanwezig.De etalage was koninklijk opgesierd door de wereldberoemde tekenaar Piet Paris. Een prachtige bekroning voor de vereniging, die al die jaren volledig drijft op de inzet van vrijwilligers.

In de afgelopen 150 jaar heeft Nederlands eerste en oudste vrouwenvereniging Tesselschade meer dan 12.000 vrouwen geholpen met de financiering van hun studie en opleiding. De vereniging ondersteunt vrouwen die zelf onvoldoende middelen hebben met studiebeurzen in de vorm van giften, om zo een opleiding te kunnen volgen die leidt naar betaald werk. Dat dit nog steeds nodig is bewijzen de 137 vrouwen die vorig jaar een bijdrage ontvingen van Tesselschade. Met de contributie van leden, donaties en met de opbrengst van handgemaakte producten worden de studiebeurzen gefinancierd.

De algemene vrouwenvereniging werd opgericht in oktober 1871 om ‘het taboe op betaalde arbeid voor dames te doorbreken’. Dames die handwerkten voor Tesselschade kregen hiervoor betaald en verwierven daarmee zelfstandig een inkomen. Nog steeds krijgen de 'handwerksters' een vergoeding voor hun werk; handgemaakte artikelen die sinds jaar en dag verkocht worden door de verschillende afdelingen vanuit een aantal winkels en via verkoopfairs in heel Nederland. 

Zo zal ook Tesselschade, Afdeling Deventer en Omstreken, komend jaar weer haar voorjaarsfair organiseren in Gorssel als de coronamaatregelen dit toestaan. 

Nieuwsgierig geworden naar de Vereniging, het Studiefonds of op zoek naar een fraai handgemaakt artikel, kijk dan op www.tesselschade.nl, want ook Tesselschade verkoopt tegenwoordig online. Via e-mail kan ook contact worden opgenomen met de plaatselijke afdeling van Tesselschade voor de aanschaf van een cadeautje. deventer@tesselschade.nl.