Gerrit Stegeman ondertekent bij de notaris de oprichtingsakte van de nieuwe stichting. Foto: PR

Gerrit Stegeman ondertekent bij de notaris de oprichtingsakte van de nieuwe stichting. Foto: PR

Nieuwe stichting biedt Barchem een podium

Algemeen

Mobiele constructie moet multifunctioneel inzetbaar worden

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Barchem is een stichting rijker: Stichting Podium Barchem. Doel van deze nieuwe stichting is om een mobiel podium aan te schaffen, te beheren en te verhuren aan met name de sociaal culturele verenigingen uit Barchem (en omstreken), maar ook aan andere verenigingen, die er gebruik van willen maken. De nieuwe stichting is opgericht in overleg met de Vereniging Contact Barchem, die het initiatief van harte ondersteunt.

Jarenlang werd de feestzaal van hotel-café-restaurant ‘In de Groene Jager’ gebruikt voor allerlei activiteiten. De huidige Barchemers weten niet anders of deze feestzaal is er altijd geweest. Prominent onderdeel van deze feestzaal was het podium. Veel verenigingen in Barchem maakten er gebruik van en menig Barchemer heeft erop geëxcelleerd tijdens de diverse uitvoeringen van de verschillende (culturele) verenigingen.

Appartementen
Deze mogelijkheid bestaat echter niet meer. De exploitant van ‘In de Groene Jager’ is er net voor de coronapandemie mee gestopt en de eigenaar van het pand heeft andere plannen met de locatie. De feestzaal maakt plaats voor appartementen en daarmee verdwijnt het ‘podium’ definitief uit het centrum van het dorp.
“Naast In de Groene Jager staat ons dorpshuis ’t Onderschoer. Dit is al steeds meer op weg om het ‘huis van ons dorp’ te worden maar beschikt niet over een podium”, zegt Gerrit Stegeman, die samen met Jan Enzerink en Gert Tessemaker het bestuur van de nieuwe stichting vormt. “Veel culturele en sociale activiteiten concentreren zich al in het dorpshuis en als er een podium komt kunnen we de sociale cohesie in het dorp nog meer versterken. Het mobiele podium dat we als stichting willen aanschaffen kunnen we dan zowel in de zaal van dorpshuis ‘t Onderschoer plaatsen als ook in de aan ‘t Onderschoer verbonden sporthal en bijvoorbeeld in de Barchkerk”, aldus Stegeman

Gebruik
Inmiddels is er door de stichting geïnventariseerd bij de verschillende verenigingen. Daaruit bleek dat de belangstelling voor zo’n podium groot is. Zo hebben de Barchschole, Barchemse4daagse, muziekvereniging Cresendo en de werkgroep Barchems Feest van Vereniging Contact Barchem al te kennen gegeven er gebruik van te willen maken. Gerrit Stegeman: “Wij denken dat de mogelijkheid van een podium bij nog wel meer verenigingen tot vraag zal leiden.”
De stichting wil een podium aanschaffen dat bestaat uit losse elementen van twee vierkante meter. Daarmee kan elke gewenste oppervlakte samengesteld worden. Het podium heeft ook een variabele hoogte, van veertig of tachtig centimeter. Om het echt mobiel te maken worden de onderdelen bewaard op een aanhanger waarmee het naar elke gewenste plek kan worden vervoerd.

Investering
De aanschaf van het podium kost achtduizend euro, de aanhanger waarmee het verplaatst wordt nog eens 2.400 euro. De totale investering is derhalve 10.400 euro. Gerrit Stegeman: “We hebben inmiddels een ruimte gevonden waar de aanhanger met podiumonderdelen gestald kan worden. Deze ruimte kan voor een gering bedrag gehuurd worden. De diverse verenigingen en stichtingen hebben inmiddels twintig dagen huur van het podium toegezegd. Een financieel risico loopt de stichting derhalve niet.”
“We hebben als nieuw opgerichte stichting uiteraard geen vermogen en trachten liquide middelen te verkrijgen door fondsen/stichtingen aan te schrijven. Daarbij denken wij aan Fonds 1819, Hulpfonds De Berkel, Stichting Lochems steunfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds Cultuur participatie en het Rabo Stimuleringsfonds”, aldus Stegeman. “Wij gaan overigens pas tot de aanschaf over als alles financieel is afgedekt. Maar daar hebben we alle vertrouwen in.”