Ongelijkheid begint in de broodtrommel

Als vrijwilligers doen we op de zorgtuin Gorssel wat ons raakt. Samen betekenisvol bezig zijn, door bijvoorbeeld het hele jaar door verse, pesticidevrije groente te produceren voor de lokale voedselbank. 

De pompoen, die we overigens al tien jaar kweken is onze favoriet. Waarom dit zo is, wil ik graag verduidelijken door een metafoor te gebruiken, uit het bekende sprookje van ‘Assepoester.’

Het rijtuig dat Assepoester naar het feest van de koning brengt is een door de goede fee omgetoverde pompoen. Het verhaal van Assepoester staat voor de onrechtvaardige behandeling en de overwinning daarvan (kansongelijkheid is tenslotte toch onrechtvaardig).

De pompoen is niet voor niets op de zorgtuin het voorbeeld van een vrucht die geheel is gevuld met zon en liefde. Zowel de pit, bloem en vrucht zijn geschikt voor consumptie.

Het is de kracht van licht en warmte die liefde en compassie brengt voor de wereld en die in het sprookje Assepoester troost biedt. Deze vrucht is dan ook het resultaat van vele handen, jong en oud. De pompoen, door sommige kinderen vertroeteld als een klein kind, wordt naar de voedselbank gebracht met uitleg over de noodzakelijkheid van dit initiatief.

Liefdevol je pompoen delen met anderen, een vrucht die je hebt zien groeien en bloeien en die daardoor een beetje jouw kindje is geworden afstaan is het gebaar waarmee je bij jong en oud vertrouwen wekt. Het tovert levensvreugde en levenszin in de harten van andere mensen. Daar doen we het tenslotte samen voor.

Namens de vrijwilligers van de Zorgtuin Gorssel, liefdevolle dagen gewenst,

Henk van Dort