De leden van Rotary Barchem plantten maar liefst achttienhonderd tulpenbollen die volgend voorjaar de tekst End Polio Now' moeten laten zien. Foto: PR

De leden van Rotary Barchem plantten maar liefst achttienhonderd tulpenbollen die volgend voorjaar de tekst End Polio Now' moeten laten zien. Foto: PR

Rotary Barchem plant tulpen tegen polio

Bloemen kleuren in voorjaar 'End Polio Now'-campagne in

Door Jan Hendriksen

RUURLO/BARCHEM - Met vereende krachten hebben leden van de Rotary Barchem zaterdag maar liefst achttienhonderd tulpenbollen geplant. Dat gebeurde op de hoek van de Enkeerdlaan en de Nieuwe Weg in Ruurlo, in het kader van de 'End Polio Now'-campagne. 

Rotary Barchem zet zich als één van de 500 Rotaryclubs die ons land kent momenteel in voor de wereldwijde campagne tegen polio. De 35 leden van Rotary Barchem doen dat door in totaal vijfduizend tulpenbollen te planten. De eerste tulpenbollen gingen begin november in Barchem de grond in, nabij de Barchkerk. Daarna volgde een pootmorgen bij woonzorgcentrum ‘t Talma in Laren bij het Bleekhuisje/kruidentuin in Lochem. En zaterdag was Ruurlo aan de beurt, op de locatie waar Rotary Barchem vier jaar geleden twaalf bomen plantte in het kader van haar 65-jarig bestaan.

Tekst
Onder leiding van ‘supervisor bloembollen’ Roelof Vos kregen de bollen in een rap tempo een plekje in de grond, onder het motto ‘We are people of action’. Als volgend voorjaar de achttienhonderd tulpen tevoorschijn komen zullen ze als het goed is de tekst ‘End Polio Now’ vormen. “Rotary International heeft dit jaar een 'End Polio Now'-campagne. En daar hebben we als Rotary Barchem net als vele andere Rotary-afdelingen in ons land op ingehaakt", vertelt voorzitter Anneke Scholten van de Rotary Club Barchem.

"Ieder jaar zijn er 350.000 nieuwe gevallen van polio, een ziekte die besmettelijk is, waarvoor men geen genezing kent maar waartegen wel een vaccinatie bestaat. Het totale bedrag dat de internationale Rotary-organisatie bij elkaar krijgt wordt door de Stichting van Bill en Melinda Gates verdubbeld, dit alles om zoveel mogelijk vaccinaties te kunnen geven”, aldus Anneke Scholten zaterdagmorgen na de gedane arbeid toen men gezamenlijk gezellig van een kop koffie met wat lekkers genoot.

Projecten
Rotary Barchem steunt op verschillende manieren de medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Doel is om via kennisoverdracht en projecten de wereld een beetje mooier te maken. De doelstelling van Rotary, een wereldwijde organisatie van serviceclubs, komt kernachtig tot uitdrukking in de lijfspreuk: Service above Self. Anneke Scholten: “Bij Rotary betekent dit dat je bereid bent iets van jezelf te geven, dat je dienstbaar wil zijn aan de samenleving en dit in de praktijk ook zichtbaar wil maken.”

De 'End Polio Now'-campagne is niet het enige project dat Rotary Barchem in de afgelopen weken ontplooide. Begin december werd op het erf van René Swienink in Ruurlo maar liefst dertig kuub hout gekloofd voor het goede doel. Ook is men betrokken bij het reanimatieprogramma op het Staring College in Lochem. Enkele jaren geleden realiseerde Rotary Barchem al eens een rolstoelpad rond Woonzorgcentrum De Bundeling in Ruurlo. Verder richtte de serviceclub de tuin rondom de aanpalende woonzorggroep De Garven in en schonk men enkele tuinhuisjes aan De Garven.