Hendrik Mombarg en Mina Mombarg-Nijenhuis uit Laren en Bertus Leussink en Hennie Leussink-Oudenampsen uit Lochem waren onlangs zestig jaar getrouwd. Deze foto is gemaakt op het feest van Bertus en Hennie bij Eetcafé De Zonnebloem. Foto: Jolanda Mombarg-Leussink

Hendrik Mombarg en Mina Mombarg-Nijenhuis uit Laren en Bertus Leussink en Hennie Leussink-Oudenampsen uit Lochem waren onlangs zestig jaar getrouwd. Deze foto is gemaakt op het feest van Bertus en Hennie bij Eetcafé De Zonnebloem. Foto: Jolanda Mombarg-Leussink

Diamanten huwelijk van ouders én schoonouders maakt Larense blij en trots

LAREN/LOCHEM - Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze erbij waren toen zowel hun ouders als schoonouders zestig jaar getrouwd waren. De Larense Jolanda Mombarg-Leussink maakte dit onlangs mee en prijst zich heel gelukkig.

Door Rudi Hofman

Voor Hendrik Mombarg en Mina Mombarg-Nijenhuis uit Laren was woensdag 17 november de grote dag. De schoonouders van Jolanda hadden een dankdienst in de kerk gepland, maar zij zagen hier van af toen bleek dat twee kleinkinderen positief op corona hadden getest.

Het huwelijksfeest kon alleen doorgaan als iedereen daar bij aanwezig zou kunnen zijn; daar was het echtpaar stellig in. “We zouden met een groep familie, vrienden en buren bij ’t Langenbaergh gaan eten, maar mijn schoonouders besloten alles te cancelen. Die avond hebben zij thuis nog wel een mooie serenade gehad van leden van Koninklijke Muziekvereniging Apollo”, zegt Jolanda. Streven is op 13 maart 2022 alsnog hun diamanten huwelijksfeest te vieren.

Apetrots
Hendrik (80) en Mina (78) gaven elkaar in 1961 het jawoord en daarna kwam de bruid op de boerderij van de bruidegom wonen. Hij hield melkvee en mestvarkens. “Als zijn gezondheid het toelaat, kruipt hij nog steeds op de trekker om te schudden en te harken. De laatste keer zat zijn jongste kleindochter bij hem op de trekker en was hij apetrots.”

Het aan de Deventerweg in Laren wonende echtpaar kreeg zes kinderen, vijf jongens en een meisje. Eén zoon verongelukte 31 jaar geleden bij een verkeersongeval. De teller wat betreft kleinkinderen staat op elf. 

Online
‘Echte mensenmensen’, noemt Jolanda haar schoonouders. “Ze hebben heel veel voor anderen over en niets is ze te veel. Mijn schoonmoeder is nog zó jong van geest. Normaal gesproken past zij op de kleinkinderen en brengt zij ze naar school. Nu kan dit niet door de lockdown. Ze doet ook zelf boodschappen in de supermarkt en op de markt. Met haar man volgt zij op zondag thuis altijd online de kerkdienst.” 

Op hun zestigste trouwdag sprak burgemeester Sebastiaan van ’t Erve het diamanten paar noodgedwongen online toe. Namens het Lochemse college kregen Mina en Hendrik als cadeau een fraaie schaal met streekproducten thuisbezorgd.

Ruim een maand eerder, op woensdag 13 oktober, bezocht de burgemeester wel persoonlijk Bertus Leussink en Hennie Leussink-Oudenampsen bij hen thuis aan de Poorters Janlaan 6 in Lochem. Die dag waren de ouders van Jolanda, haar zus en twee broers zestig jaar getrouwd. Zij ontvingen van de gemeente hetzelfde cadeau als haar schoonouders.

Melkfabriek
Bertus (bijna 83) begon zijn loopbaan ooit aan de lopende band bij de Berkelstroom in Lochem en wist zich later op te werken tot ploegchef bij opvolger Coberco, dat uiteindelijk opging in FrieslandCampina. Hennie (80) heeft jaren als coupeuse gewerkt en kon echt alles maken van nette kleren tot kostuums voor bijvoorbeeld carnaval en sinterklaas.

Volgens Jolanda verrichtte haar moeder ook veel vrijwilligerswerk. “Zij gaf op de basisschool handwerklessen. Heel veel kinderen hebben van haar leren breien, naaien en borduren. Daarnaast zet Hennie zich nog steeds vrijwillig in voor de Welfare in Lochem.”

In tegenstelling tot haar schoonouders hebben de ouders van Jolanda hun diamanten huwelijksfeest wél kunnen vieren. Dat deden zij in het gezelschap van hun vier kinderen, zeven kleinkinderen, familie, buren en vrienden tijdens een gezellige bijeenkomst met een borrel en hapjes bij Eetcafé De Zonnebloem. De avond ervoor had de buurt een mooie boog bij hun woning geplaatst.

Dankbaar
Jolanda Mombarg-Leussink kijkt dankbaar terug op de afgelopen periode: “Wie maakt het nou mee dat zijn ouders én schoonouders zestig jaar getrouwd zijn? We zijn echt heel trots en blij dat deze vier fijne en lieve mensen dit hebben gered.’’

Bertus Leussink en Hennie Leussink-Oudenampsen. Foto: Jolanda Mombarg-Leussink
Mina Mombarg-Nijenhuis en Hendrik Mombarg. Foto: Jolanda Mombarg-Leussink