V.l.n.r.: Wouter van den Wall Bake (voorzitter van Zutphen Energie), Wiebe Boer (bestuurslid van GldH2), Eric Tierie (managing Director Aurubis), Eva Boswinkel (wethouder Duurzaamheid gemeente Zutphen), Jan Fikken (bestuurslid GldH2) en Louis Post (Economie, Cleantech & Circulariteit bij de Gemeente Zutphen). Foto: PR
V.l.n.r.: Wouter van den Wall Bake (voorzitter van Zutphen Energie), Wiebe Boer (bestuurslid van GldH2), Eric Tierie (managing Director Aurubis), Eva Boswinkel (wethouder Duurzaamheid gemeente Zutphen), Jan Fikken (bestuurslid GldH2) en Louis Post (Economie, Cleantech & Circulariteit bij de Gemeente Zutphen). Foto: PR

Spanning stijgt voor nieuwe waterstoffabriek Zutphen

GldH2 voert ook gesprekken met de inwoners uit Eefde West aan de overkant van het Twentekanaal

ZUTPHEN - De waterstofcoöperatie GldH2 heeft de afgelopen weken met verschillende regionale bedrijven overeenkomsten getekend voor de oprichting van een fabriek voor groene waterstof in Zutphen. Een van de belangrijkste partners is metaalproducent Aurubis. De waterstoffabriek komt op het nu nog braakliggende terrein tussen de metaalfabriek en het Twentekanaal en wordt straks omgeven door zonnepanelen die stroom gaan leveren voor de installatie. Aurubis stelt de grond daarvoor gratis beschikbaar.

Voor GldH2 (Gelderland Waterstof) is het een cruciaal moment. Deze week is een subsidieaanvraag ingediend bij het Europese programma REACT, dat na de coronacrisis investeert in duurzame nieuwe ontwikkelingen. Op papier maakt GldH2 een uitstekende kans, in praktijk moet er een flinke concurrentiestrijd worden geleverd met andere duurzame projecten. Het totale subsidiebedrag wordt naar verwachting ruim overtekend, er gaan initiatieven sneuvelen.
Bestuurslid Jan Fikken kent de uitdagingen. “Als GldH2 zijn we zeer innovatief bezig. In Nederland zijn we op deze schaal de eerste, maar ook in Europa behoren we tot de kopgroep. Maar vooroplopen heeft ook nadelen, we kunnen de ontwikkelingen van de komende jaren slechts inschatten. Niemand kan ons vertellen hoe de waterstofmarkt zich precies gaat ontwikkelen. De subsidieverstrekker wil zoveel mogelijk zekerheid, zodat belastinggeld goed wordt geïnvesteerd.” Ook Wiebe Boer uit Warnsveld is als bestuurslid bij het waterstofproject betrokken. “De afgelopen maanden was een aaneenschakeling van gesprekken met diverse bedrijven, de gemeente, provincie, Cleantech Regio, OostNL, OP Oost en dan hoop ik dat ik niemand ben vergeten. Samen met het bedrijfsleven en financiers zijn belangrijke stappen gezet en intentieverklaringen ondertekend. Iedereen is enthousiast. Zodra de subsidie wordt toegekend zijn de afspraken definitief.”

GldH2 voert ook gesprekken met de inwoners uit Eefde West aan de overkant van het Twentekanaal. In de media hebben ze over de plannen gelezen en via persoonlijke gesprekken laten ze zich nu verder informeren. “Ook dit overleg verloopt constructief”, zegt Boer. “Een waterstoffabriek klinkt groots, maar past in twee zeecontainers naast elkaar. Die hebben we ook nodig voor het comprimeren. Vanaf de kant van Eefde zijn de containers, door de dijken langs het Twentekanaal, niet te zien. De waterstofopslag is alleen te zien als de opslagtanks rechtop worden geplaatst. Het horizontaal plaatsen is technisch geen probleem, maar dit kost ruimte en gaat ten koste van zonnepanelen. De gemeente Zutphen gaat de groenstrook langs het Twentekanaal intensiever beplanten, zodat het bedrijventerrein meer aan het zicht wordt onttrokken.”  Gevaarlijk of milieubelastend is waterstof in ieder geval niet. Als er gas ontsnapt stijgt het op met 18 meter per seconde. Er is op geen enkele wijze sprake van een gaswolk die over de stad of een wijk drijft. Groene waterstof zal de grond zeker niet vervuilen. Metaalproducent Aurubis wordt een van de afnemers van waterstof om het productieproces te vergroenen. Het bedrijf ontvangt straks waterstof rechtstreeks uit de waterstoffabriek via een ondergrondse pijpleiding. Op termijn wil GldH2 ook via een pijpleiding aan andere bedrijven op industrieterrein De Mars en aan historische woningen in de binnenstad waterstof gaan leveren.
Als de subsidie wordt toegekend moet GldH2 snel aan de slag. Een van de voorwaarden van de subsidieverstrekker is dat alle projecten eind 2023 moeten draaien. Met een levertijd van 16 maanden voor de fabriek is dat nog een flinke uitdaging.