Ronald Meurs is één van de vrijwilligers die als beheerder zorgen dat het sportterrein van Sportclub Lochem voor alle jongeren open is. Foto: Arjen Dieperink

Ronald Meurs is één van de vrijwilligers die als beheerder zorgen dat het sportterrein van Sportclub Lochem voor alle jongeren open is. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Jeugd mag bij Sportclub Lochem een balletje komen trappen

Sport

Velden tot 7 januari doordeweeks ook voor niet-leden open

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Jongeren onder de achttien jaar kunnen de komende weken leen balletje komen trappen op de velden van Sportclub Lochem. En ze hoeven niet eens lid van de vereniging te zijn.

Tot en met vrijdag 7 januari zet Sportclub Lochem op doordeweekse dagen de poorten open. Ze zijn nu al lekker bezig, zien voorzitter Jakob Boelens en Ronald Meurs, die samen in de (gesloten) kantine uitkijken over het kunstgras. “Daar doen wij het voor”, zegt Boelens. “Het is in deze tijd van belang dat de jeugd in beweging blijft en zijn energie kwijt kan. Als Sportclub Lochem hebben wij de mogelijkheid om dat aan te bieden. Wij zijn nu open voor alle jongeren die hier willen voetballen, dus ook niet-leden. Wij kunnen dat mogelijk maken dankzij de hulp van vrijwilligers die zich hebben aangemeld als beheerder om toch de zaak in de gaten te houden en als vraagbaak.”
De voorzitter is er zelf een van, maar zijn uren zitten er net op. “Ik geef voor vandaag het stokje door”, zegt hij en doet zijn jas dicht. Ronald Meurs neemt het van het over. “Ik heb dienst tot drie uur vanmiddag, dan beginnen de trainingen weer en kunnen de kinderen niet vrij komen voetballen.`

Veertigtal
“Gisteren was de eerste dag dat wij het hadden georganiseerd. Zo’n veertig jongeren hebben er gebruik van gemaakt”, zegt Meurs. Ze kunnen met hun vrienden en vriendinnen een partijtje spelen of lekker gaan latje trappen. Wel moeten ze zelf een bal meenemen. “De reden daarvan is onze ervaring ten aanzien van materiaalverantwoordelijkheid. Zodra ze een bal van de club zouden krijgen en die wordt bijvoorbeeld over het hek geschoten, dan laten ze hem liggen. Wij kunnen daar geen toezicht op houden. Maar als het hun eigen bal is gaan ze hem wel ophalen. Tijdens het spelen op ons kunstgrasveld zie ik erop toe dat alles goed gaat.” Vanuit zijn huidige positie heeft Ronald Meurs een goed overzicht, toch gaat hij zo even het veld op om contact te maken.

Thuis
Opvallend is de spreuk die in de kantine hangt: ‘Bij onze club doet iedereen mee. Bij ons kom je thuis’. Dat geeft weer dat iedereen bij Sportclub Lochem van harte welkom is, ook al geldt dat vanwege coronamaatregelen nu alleen voor jongeren onder de achttien jaar. Op 31 december is het terrein gesloten, maar verder kan er iedere doordeweekse dag van 11.00 tot 15.00 uur worden gesport. De toegang is gratis.
“Het kunstgras is groot genoeg om iedereen sportief bezig te laten zijn. Het gaat ons er niet om op deze manier leden te werven. Wij vinden het als vereniging belangrijk dat de jongeren in deze tijd op een sportieve manier hun energie kwijt kunnen. Zoals je ziet is vooraan een groep van Sportclub Lochem onder leiding van de  trainer Bram van Enckevort aan het trainen. Bij het andere doel zijn de jongeren die hier te gast zijn lekker aan het voetballen. Dat is toch prachtig. Wij gaan ervan uit dat je je netjes gedraagt en je aan de regels houdt, maar da’s logisch”, aldus Meurs.