Emeritus dominee Van Pijkeren in de lege Gudulakerk. Foto Arjen Dieperink

Emeritus dominee Van Pijkeren in de lege Gudulakerk. Foto Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Dominee Van Pijkeren preekt voor lege Gudula

Algemeen

‘Jammer, want juist contact met mensen maakt het werk zo mooi’

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - De Protestantse Gemeente Lochem had het graag met elkaar in de Gudulakerk gevierd. Maar vanwege de geldende coronamaatregelen moest worden besloten de kerstnachtdienst digitaal te verzorgen.

Iets voor half elf op kerstavond komt dominee Jan van Pijkeren op de fiets bij de Gudulakerk aan. Zijn imposante hoed beschermt hem tegen de snijdend koude wind. Even later zwaait de toegangsdeur tussen de kerktoren en de kerk open. De dominee begroet de technicus die links bij de ingang zit en de signalen van de drie camera’s verwerkt om deze via internetTV te versturen.
“In de vergaderzaal kunnen wij rustig praten zonder de anderen te storen”, zegt dominee Van Pijkeren, terwijl de kerkruimte zich vult met orgelmuziek van Els Dijkerman en trompetgeluid van Harry ten Brinke. Beide zijn nog druk aan het repeteren voor de dienst begint. Hun muziek komt de vergaderruimte binnen, waardoor de kerstsfeer alleen maar toeneemt.
Tijdens het interview trekt dominee Van Pijkeren zijn gewaad aan. “Ik ben bevoorrecht. Als emeritus dominee heb je wel de rechten en minder plichten, alleen die je zelf door afspraken aangaat. Het is wel bijzonder maar niet vreemd om voor de microfoon en camera de dienst te houden. Toen ik nog als dominee werkzaam was woonde ik in Hilversum en trad ik voor de omroep met regelmaat voor microfoon en camera op.”

Decreet
Tijdens zijn preek wil de dominee het over actuele zaken hebben, hij geeft als voorbeeld de coronamaatregelen. “In Bethlehem, dat een provinciestadje was, had men indertijd met het decreet van de keizer van doen. In deze tijd hebben wij in Lochem, dat eveneens een provinciestadje is, ook met een overheidsdecreet (coronamaatregelen - AD) te maken. Deze twee zaken verbind ik met elkaar.”
Al is Van Pijkeren gewend om voor de camera op te treden, toch vindt hij het jammer dat de kerk leeg is, hoe begrijpelijk ook. “Je mist het contact met de mensen gedurende je dienst. Juist dat contact maakt het werk zo mooi.”

Uitzending 
Ouderling Remco van Donk is ondertussen druk bezig met de voorbereiding van de uitzending van de kerstnachtdienst die om tien uur zal beginnen. De uitzending wordt opgenomen met drie camera’s. Twee vaste, waarvan er een is gemonteerd bij de ingang van de kerk vanaf de kerktoren. De andere camera hangt bij het orgel en neemt het spelen van de organist Els Dijkerman op. Verder is er nog een mobiele camera die wordt bemand door Pieter Bas ter Maat: hij kan zowel de dominee in beeld brengen als trompettist Harry ten Brinke. Tijdens de uitzending, waarvoor de cameraman, geluidstechnicus en de beeldregisseur samenwerken, worden opnamen getoond van het koor Capella Gudula onder leiding van Els Dijkerman. De liederen die het koor ten gehore brengt zijn al van tevoren opgenomen, ook vanwege de coronabeperkingen.