Marco Mout deed een oproep om de reclames voor online gokken te laten stoppen. Foto: Henk Derksen

Marco Mout deed een oproep om de reclames voor online gokken te laten stoppen. Foto: Henk Derksen

Copyright 2022 Henk Derksen

Marco Mout wil verbod op reclames voor online gokken

Maatschappij

Burgemeesters van Lochem en Zutphen ondersteunen zijn actie

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - De Zutphense jongerenwerker Marco Mout noemt het pervers: de stortvloed aan gokreclames sinds online gokken in Nederland legaal is. Sinds Tweede Kerstdag voert hij actie en binnen anderhalve week tijd kreeg hij 1,5 miljoen views en meer dan tienduizend reacties. De burgemeesters van Zutphen en Lochem ondersteunen zijn actie. 

Heel vaak heeft hij ermee te maken gehad: verslaafde jongeren. Aan drugs, alcohol en steeds vaker: online gokken. Marco Mout deed een oproep om de reclames voor online gokken te laten stoppen. In anderhalve week kreeg hij maar liefst 17.000 reacties en 1,5 miljoen views. “Het raakt veel mensen,” vertelt Marco Mout die blij is met de immense bijval, maar niet helemaal verbaasd over het aantal reacties. “Het is vooral triest om de verhalen van wanhopige ouders te lezen,” zegt hij.

Wesley Sneijder
Sinds online gokken in Nederland op 1 oktober legaal is, verschijnen er op televisie regelmatig reclames van de legale online casino‘s met BN’ers als Ellie Lust, Wesley Sneijder en andere influencers. Vooral om de BN’ers is het Mout te doen. “De schijnheiligheid van die BN’ers beïnvloedt jongeren en dat moet stoppen.” Het schokkendst vindt hij de reactie van een vader over zijn zoontje van acht. “Papa, ik wil dat ook, omdat Wesley Sneijder dat ook doet. Waarom mag hij dat wel en ik niet?”

Burgemeester
Sebastiaan van
’t Erve
roept alle
burgemeesters
op zich aan
te sluiten bij
#TeamMout

Een andere ouder laat Mout via Instagram weten dat zijn 16-jarige zoon een gokschuld heeft van twintigduizend euro. “Dat is toch hartverscheurend. Wij moeten straks de shit die door de overheid wordt geëntameerd weer opruimen. De eerste golf zie je nu al aankomen. Die is er nu al.”

Op deze manier normaliseer je gokken, zegt Mout. “En waarom? Reclame maken voor sigaretten doe je toch ook niet? ‘18 plus speel bewust’ wordt er gezegd, maar dat is jezelf voor het lapje houden. Er is al ontzettend veel gameverslaving en de stap van gamen naar gokken is heel klein. Laten we wel wezen: het gaat hier om geld. Er zit een makkelijke link tussen. En in coronatijd ligt het helemaal op de loer; alle jongeren zitten thuis.”

#TeamMout 
Enkele dagen na Mouts oproep op social media plaatste burgemeester Sebastiaan van ’t Erve van de gemeente Lochem een tweet met de oproep aan alle burgemeesters om zich aan te sluiten bij #TeamMout. “Het kan niet zo zijn dat alle inspanningen van jongerenwerkers om jongeren te beschermen tegen gokverslaving teniet worden gedaan door Rijksbeleid,” zegt Van ‘t Erve. “Al die gokreclames maken iets normaal dat niet normaal is. Gokverslaving legt een hele zware last op een verslaafde én op zijn of haar omgeving.”

Burgemeester Annemieke Vermeulen van de gemeente Zutphen maakt zich ook zorgen over de verslavende effecten van deze online gokspelletjes. “Het kan er vrolijk en onschuldig uitzien, maar zeker in deze tijd waarin veel jongeren toch al binnen zijn, is de drempel om hier in te stappen erg laag. Reclames met BN’ers helpen wellicht nog een extra handje, zeker als het kwetsbare jongeren betreft.”

Mathijs ten Broeke, wethouder gezondheid van de gemeente Zutphen, gaat nog een stap verder: “De landelijke overheid moet stoppen met toekijken én stoppen met toestaan dat gokbedrijven met hun commercials en BN’ers verslavingen aanwakkeren. Naast de persoonlijke ellende die een gokverslaving met zich meebrengt, zorgt het voor veel maatschappelijke kosten. Ook als gemeente merken we dat.”

Mout werkt dagelijks met jongeren met diverse verslavingsproblematieken. “Een jongere van gokverslaving afhelpen kost net zoveel moeite als met jongens en meisjes die aan drugs of alcohol verslaafd zijn, zegt Mout. Hij neemt het op voor alle ouders en zorgverleners die met verslaafde jongeren te maken hebben.

Van ‘t Erve:
‘Gokreclames
maken iets
normaal dat
niet normaal is’

Voorlopig gaat Mout door met zijn actie. “Bottom up. Iedereen, gemeenten, ouders en zorgverleners, nodig ik uit in dit open debat met de vraag: “Vinden we dit normaal? Is dit wat we denken dat normaal is? Nee? Waarom laten we dit dan toe? Reclame maken voor sigaretten doe je toch ook niet? Ik kan dat niet met elkaar rijmen. Ik wil dat geen BN’er het in zijn hoofd haalt zich hier nog voor te lenen. Ik ga door tot de politiek zich hierin gaat roeren.”

Deze week besteedt het programma Nieuwsuur aandacht aan online gokken. Marco Mout is in de hierbij uitgenodigd. Op www.petities.nl is een online petitie gestart tegen gokreclames.

Oud-voetballer Wesley Sneijder prijst kansspelen aan als 'koning Toto'. Bron Youtube/Toto