De zonnepanelen op het dak van 't Onderschoer. Foto: Lochem Energie

De zonnepanelen op het dak van 't Onderschoer. Foto: Lochem Energie

't Onderschoer barst van de energie

Zonnepanelen op het dak brengen aardig wat kilowattuur op

Door Arjen Dieperink

BARCHEM - Tien jaar geleden begon een onderzoek naar energiebesparende maatregelen voor 't Onderschoer in Barchem. De resultaten van de werkgroep van het dorpshuis die zich over het energievraagstuk boog, wekken tevredenheid. Eind december werd het project afgesloten met als eindresultaat de zonnepanelen op het dak.

In de sporthal van 't Onderschoer hingen energieverslindende TL-lampen. Deze zijn allemaal vervangen door LED-verlichting. Tegelijkertijd zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat de verlichting onnodig blijft branden. Ook in de kleedkamers en toiletten zijn aanwezigheidssensoren geïnstalleerd. Alle nieuwe apparatuur in 't Onderschoer heeft het zuinigste A-label.

Op de vraag hoeveel het dorpshuis aan energie heeft uitgespaard moet voorzitter Henk Steven Beernink het antwoord schuldig blijven. "Wij hebben geen juiste referentie. Dit komt omdat  't Onderschoer in verband met de al twee jaar durende coronamaatregelen grotendeels gesloten is geweest."

Coöperatie
Er is nog even met het idee gespeeld om voor Barchem een eigen energiecoöperatie op te richten. "Maar daar zijn wij snel van afgestapt", zegt Albert Wonnink. "Het vraagt nogal wat om zoiets te doen en dan kun je beter dankbaar gebruik maken van LochemEnergie. Dit bleek een goede partner voor ons. Als coördinator ben ik voor LochemEnergie samen met Guus Wiselius in 2021 aan de slag gegaan om het energieverbruik van het dorpshuis te bekijken" Wiselius knikt instemmend en vult aan: "Ik heb zelf veel zonnepanelen op het dak liggen. De eerste heb ik laten leggen en later heb ik de resterende panelen er zelf opgelegd. Van huis uit ben ik technisch en dat is ook de reden dat wij samenwerken."
In eerste instantie was de doelstelling van de werkgroep van 't Dorpshuus, waar Guus en Albert deel van uitmaakten, om energie te besparen. "Elke kWh die je niet gebruikt hoef je niet te betalen. Maar uiteindelijk is er een plan ontstaan om het dak van het dorpshuis vol te leggen met zonnepanelen", vertelt Albert.

Administratie
Dat laatste vraagt om duidelijkheid bij Paul Stolte, projectleider bij LochemEnergie. "Als LochemEnergie vragen wij subsidie voor het project aan. Administratief vraagt dit nogal wat. Wij hebben ook deelnemers uit de postcoderoos van Barchem die meedoen aan dit project. De opbrengst, vijf procent rendement, dient ieder jaar verrekend te worden. Als deelnemers buiten het gebied verhuizen mogen ze niet meer meedoen. Dan mag er iemand bij van de reservelijst met personen die dan wel in willen stappen. Maar ook onderhoud en verzekeren spelen een rol. Al met al vergt dit vijftien jaar lang best wel wat administratie. Maar dat kunnen wij allemaal garanderen aan de twintig deelnemers uit Barchem."
Over het risico van brandschade door zonnepanelen, dat regelmatig in verschillende media wordt genoemd, is Guus Wiselius duidelijk. "Zo'n brand kan worden veroorzaakt doordat bijvoorbeeld de zonnepanelen direct op het dakbeschot zijn bevestigd. De warmte van de panelen kan dan niet weg. Ook de stekkers zijn soms niet goed. Dat is hier niet het geval."  Paul Stolte vult aan: "Om het geheel te kunnen verzekeren dienen wij aan bepaalde eisen te voldoen. Een daarvan is een regelmatige controle. Deze eisen zijn vastgelegd."

Trots
De voorzitter van 't Onderschoer is trots op het resultaat "Al met al is dit een mooi project voor ons dorp Barchem. Van de 208 panelen op het dak hebben wij er zelf negentien. In totaal wekken wij met onze panelen zo'n 6000 kWh (kilowattuur) per jaar op." Paul Stolte kan dit bevestigen. "In totaal kunnen de zonnepanelen jaarlijks zo'n 60.000 kilowattuur aan stroom opleveren. Volgens Stolte is LochemEnergie momenteel in Barchem al aan het kijken naar andere projecten. "Maar daar kan ik op dit moment nog geen mededelingen over doen", besluit hij.