Jasper Korving (links) en Emile Engel voor Hangar 10. Foto: PR

Jasper Korving (links) en Emile Engel voor Hangar 10. Foto: PR

Opera leeft! Orphée et Euridice op Vliegveld Twenthe

‘We willen dat de intense liefde, het verdriet en gemis boven tafel komen‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE/ENSCHEDE - Op 3, 4 en 6 juni staat er iets bijzonders te gebeuren in Hangar 10 op het Vliegveld Twenthe in Enschede. Het Vocaal Ensemble Ex Arte organiseert dan in samenwerking met haar dirigent Emile Engel en regisseur Jasper Korving (bekend van het Steengroevetheater in Winterswijk) een grote operaproductie op deze unieke locatie. Voor de uitvoering van Orphée et Euridice worden nog koorleden, figuranten en vrijwilligers gezocht.

Emoties doorleven
“Opera is nog springlevend,” vertelt dirigent Emile Engel, “Mensen hebben zo hun dagelijks bestaan met de gebruikelijke routines. Bij een bezoek aan de opera stap je door het verhaal, de kleding en enscenering uit dit ritme. Je komt in een andere wereld en bent even weg van de dagelijkse sleur. In Orphée en Euridice van C. W. Gluck wordt het eeuwenoude thema van de liefde bezongen. Liefde overwint alles, zelfs de onderwereld blijkt uit deze mythe. Het overbrengen van de diepere lagen van het verhaal staan centraal bij regisseur Jasper Korving en mij. We willen dat de intense liefde, het verdriet en gemis boven tafel komen en dat de toeschouwers deze emoties ervaren en misschien zelfs een traantje plengen. Loopt het oorspronkelijke verhaal triest en ongelukkig af, Gluck heeft aan deze reform opera een gelukkiger einde geschreven. Het publiek gaat uiteindelijk na een aantal doorleefde emoties met een blij gevoel naar huis.”

Ongebruikelijke locatie
Orphée en Euridice is onderdeel van een plan van een totaalpakket van concerten dat is gesubsidieerd door de gemeente Enschede vanwege de maatschappelijke betrokkenheid en de diverse muziekstijlen die aan bod komen. Er wordt in het tweejarenplan samengewerkt met onder andere Het Kottenpark Lyceum en Kunst en Landschap Lonneker. De laatste heeft in het Pinksterweekend van de uitvoering een fietsroute langs diverse kunstwerken uitgestippeld. Ook helpen er werknemers van een zorgboerderij in de buurt met bouwen van het decor. Door corona konden de eerder geplande concerten niet doorgaan. Deze opera, die aan het einde van de rit staat, gelukkig wel. Het wordt een bijzondere voorstelling, want de locatie is niet gebruikelijk. Hierdoor kan het een laagdrempelige voorstelling worden waarbij mensen makkelijker de stap naar een opera wagen. De hangar nodigt uit om op een andere manier met het gegeven van een opera om te gaan.
Christoph Willibald von Gluck herschreef de oorspronkelijk in het Italiaans geschreven opera in 1774 in een Franse versie. Hij paste daarvoor de opera aan naar de smaak van het Franse publiek en voegde koren en balletten toe. Tevens wijzigde hij de rol van Orphée; werd de rol in de Italiaanse versie nog gezongen door een castraat, in de Franse versie schreef hij de rol om voor haute-contre (hoge tenor). Het Franse publiek hield nu eenmaal niet van castraten, daarom de wijziging. Het vinden van deze haute-contre was een hele zoektocht, er zijn maar weinige zangers die over deze stemsoort beschikken. Uiteindelijk was het uit Litouwen afkomstige aanstormend talent Ilja Aksionov dat gecast werd voor de rol van Orphée. Ilja en sopraan Noëlle Drost vormen samen het intense liefdespaar. Sopraan Maria Kraaijkamp zal de rol van Amor vervullen.

Unieke klank
Mensen zullen de voorstelling de moeite waard vinden vanwege het mooie verhaal, de prachtige muziek en de bijzondere locatie. Er wordt gewerkt met Barokorkest La Sorpresa. Dit orkest maakt gebruik van kopieën en van authentieke instrumenten uit de achttiende eeuw. Hierdoor ontstaat er een unieke klank. Een klank die anders is dan bij een modern orkest. Met de keuze van dit orkest is Emile dienstbaar aan de componist en wil hij de originele uitvoering laten doorklinken. Emile: “Jasper, bekend van producties bij het Steengroeve Theater in Winterswijk, weet als geen ander een hele grote ruimte visueel aantrekkelijk te maken en weet hoe je een verhaal moet neerzetten. Zijn uitvoeringen zijn altijd heel spannend en creatief en dat zal nu zeker ook het geval zijn. Het wordt een moderne uitvoering van een klassiek verhaal. Samen geven we een unieke en eigen interpretatie van dit muziekstuk.”

Oproep
Voor deze productie worden nog koorleden, figuranten en vrijwilligers gezocht. Koorzangers en vrijwilligers kunnen zich nu al aanmelden via www.operavliegveldtwenthe.nl. Om te kijken of de stem in het geheel past, is er voor koorzangers een korte stemtest op zaterdagochtend 19 februari. Na toelating geldt, alleen voor de koorzangers, een projectbijdrage van € 75,- (voor jongeren t/m 25 jaar € 25,-).  Voor alle vrijwilligers en zangers is er een officiële aftrap van het project op zondag 6 maart om 19:00 uur, in Hangar 10 van Vliegveld Twenthe. Deze kick-off is bedoeld om kennis te maken met het project. De regisseur zal uitleg geven over het pop-up theater en zijn visie op de opera; er is een impressie van de cast en natuurlijk worden de diverse vrijwilligersposities besproken. Volop gelegenheid om de sfeer te proeven en/of vragen te stellen!