Leon, Manon en Gerben in de zuivelruimte van Oosterbrook Zuivel. Op de laptop is een kleine greep uit het assortiment in de nieuwe webshop te zien. Foto: Rudi Hofman
Leon, Manon en Gerben in de zuivelruimte van Oosterbrook Zuivel. Op de laptop is een kleine greep uit het assortiment in de nieuwe webshop te zien. Foto: Rudi Hofman

Oosterbrook Zuivel in ‘t Exelsebroek breidt service uit met webshop

Economie

LAREN - Liefhebbers van (h)eerlijke, volle zuivelproducten kunnen deze vanaf heden online bestellen via de webshop van Oosterbrook Zuivel in Exel. Het afhalen en afrekenen gebeurt bij een van de zogenoemde Lokaalpunten. Oosterbrook Zuivel is een onderdeel van Melkveebedrijf Heijink vof in ‘t Exelsebroek op de grens van Lochem, Laren en Markelo.

Door Rudi Hofman

Met de toevoeging van een webshop hopen de broers Leon (31) en Gerben Heijink (34) en Gerbens vriendin Manon Hoffman (33) de afzet van hun zelfgemaakte zuivelproducten een flinke impuls te geven. Aan het ruime en gevarieerde assortiment zal het in ieder geval niet liggen.

Het afhalen
en afrekenen
gebeurt bij
een van de
zogenoemde
Lokaalpunten

In de zuivelruimte bereidt ‘chef-zuivel’ Manon onder meer diverse yoghurt- en vlasoorten, roomboter, gepasteuriseerde melk, karnemelk, chocolademelk, kefir, hangop en kruidenboter. Hiervoor gebruikt zij de melk van de koeien die even verderop op stal staan - en vanaf het voorjaar in de wei lopen. Gerben en Leon verrichten naast hun werkzaamheden op de boerderij veel hand- en spandiensten voor de zuiveltak.

Lokaalpunten
Wie voor woensdag 10.00 uur online een bestelling plaatst, kan die vanaf vrijdag afhalen en betalen bij het geselecteerde Lokaalpunt. Momenteel zijn er vier Lokaalpunten: Boerderijwinkel Woestenenk aan de Marsmansteeg 2 in Laren; Slagerij Sieverink aan Markt 9 in Lochem en Boerderij Beekhof aan de Bathmenseweg 9 in Kring van Dorth en het Zuivelhuisje van Oosterbrook Zuivel aan de Exelseweg 12 in Laren. 

De broers en Manon willen het aantal Lokaalpunten in de omgeving uitbreiden. Wie hiervoor ideeën heeft of zelf een Lokaalpunt wil worden, kan een mail sturen naar info@oosterbrookzuivel.nl. Dit geldt voor iedereen die wil samenwerken. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om zuivelproducten van Oosterbrook Zuivel in het assortiment op te nemen. Denk hierbij aan een plek in een vitrine, op het menu van een restaurant, B&B of zorginstelling of als ingrediënt van een product. Een voorbeeld is Dieks IJssalon in Laren, die melk van Oosterbrook Zuivel in zijn verse schepijs verwerkt. 

Zesde generatie
Melkveebedrijf Heijink vof, waarin ook de ouders van Gerben en Leon zitten, beschikt over circa 165 koeien en 100 stuks jongvee en 72 hectare aan grond. In totaal heeft de familie zo’n 80 hectare in gebruik. De naam van de zuiveltak verwijst naar de uit circa 1780 stammende boerderij ‘Oud Oosterbroek’. Gerben en Leon zijn de zesde generatie Heijink die hier samen met hun ouders woont en werkt. 

Vergeleken bij de rijke historie van de boerderij is Oosterbrook Zuivel een groentje. Officieel gingen de broers Heijink en Manon hier in juli 2020 mee van start. Gerben: “We hebben met ons drietjes gekeken hoe we het bedrijf verder kunnen ontwikkelen. Opties waren het aantal dieren vergroten, iets in de recreatiesfeer te gaan doen of met de zuivel aan de slag te gaan. Bij dit laatste ligt toch ons hart. Wij zagen het als mooie uitdaging om hoogwaardige zuivelproducten te maken en die zo lokaal mogelijk bij de consument te krijgen.”

Kennis en inspiratie
Wat volgde was een rondgang langs diverse zuivelboerderijen in Nederland. Dit leverde veel kennis en inspiratie op. Een oude werktuigenberging werd omgebouwd tot zuivelruimte. Deze voldoet aan alle eisen van het Controle Orgaan Kwaliteits Zaken op het gebied van onder meer voedselveiligheid en hygiëne.

De volle zuivelproducten worden op de boerderij verpakt in 100 procent recyclebare petflessen. Kijk voor meer informatie (óók over de mogelijkheden voor rondleidingen op de boerderij) op: oosterbrookzuivel.nl

Rechtstreeks de webshop bezoeken, kan via: oosterbrookzuivel.nl/winkel.