Bjorn Luchies van Pikeur Makelaars voor het nieuwe pand aan de Markt 8 in Lochem. Foto: Henri Bruntink
Bjorn Luchies van Pikeur Makelaars voor het nieuwe pand aan de Markt 8 in Lochem. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Pikeur Makelaars: kennis van expert juist nu nodig

Economie

LOCHEM - Pikeur Makelaars in Lochem is 2022 goed begonnen. Het kantoor is sinds 3 januari gevestigd aan de Markt 8, met onder meer de originele entree van het oude postkantoor. In het volledig gerenoveerde pand ontvangen Bjorn Luchies en Elies Harmsen iedereen die een woning zoekt of wil verkopen. Maar omdat vragen vrij staat, is een afspraak voor een goed advies of een antwoord op alle woonvragen ook altijd mogelijk.

De woningmarkt is momenteel nogal verhit en iemand met verstand van zaken, die het klappen van zweep kent, kan voor de broodnodige begeleiding zorgen. Eigenaar Bjorn Luchies heeft ruim 20 jaar ervaring in het makelaarsvak. Dat betekent onder meer dat hij de markt als geen ander kent en makkelijk meebeweegt met trends. Hij biedt dan ook volledige dienstverlening met alle aandacht voor de klant.

Luchies zegt: “Er zijn op dit moment gewoonweg te veel potentiële kopers voor één woning. Dat betekent dat er vaak veel mensen teleurgesteld moeten worden. Ons doel is het ontzorgen van de klant en dat is nu meer dan ooit nodig.”

Spannende tijden
In coronatijd is het voor de makelaardij spannender geworden, want een open-huis kan al langere tijd niet meer, waardoor bezichtigingen veel organisatie vergen. Luchies neemt zijn klanten liefst bij de hand en deelt graag zijn kennis over onder meer bouwtechnische en juridische zaken. En, juist nu is het uitstippelen van een juiste ver- of aankoopstrategie van groot belang. Daar is een expert voor nodig.

De markt is volgens de makelaar gebaat bij het bouwen van veel nieuwe woningen en liefst in verschillende prijsklassen. Dat geldt voor de hele regio waarin Pikeur Makelaars actief is, maar zeker ook voor de gemeente Lochem. Tot 2030 mogen weliswaar 1300 woningen worden gebouwd, maar het duurt nog wel even voordat er serieuze aantal worden opgeleverd. De politiek is nog bezig met de locatiekeuze en de verdeling over de kernen. En procedures duren soms lang.

Doorstroming
Uit de woonmonitor, die de gemeente eind vorig jaar liet uitvoeren, blijkt dat met name de doorstroming stokt. Zo willen ouderen wel kleiner gaan wonen, en dus een grotere woning verlaten, maar het schort aan beschikbare alternatieven. Senioren wonen graag in een buurt waar de mensen elkaar kennen en waar de sociale controle nog werkt.

Verder blijkt uit recente cijfers dat starters momenteel nauwelijks kansen krijgen op de woningmarkt. Bjorn Luchies: “Ik hoop dat er op korte termijn weer meer te kiezen valt. Duidelijk is wel dat we het met inbreiding alleen niet meer redden. Uitbreiding van kernen, ook de kleinere, is nodig.”

Pikeur Makelaars is sinds 2003 actief in Lochem. Daarvoor werkte Luchies onder meer vanuit zijn vestigingen in Deventer en Enschede. Hij heeft dus veel ervaring in zowel stedelijke- als in meer plattelandsgemeenten. Hij is bovendien allround. Naast makelaar is hij ook beëdigd taxateur voor zowel woningen als bedrijfs-onroerend goed.

Vraag en antwoord
Hij moedigt mensen aan om wat vaker aan te kloppen bij een makelaar-taxateur. “Mensen zitten vaak met vragen over allerlei woonzaken en op de meeste weten wij het antwoord. We helpen iedereen graag op weg. Denk aan zaken rondom het verduurzamen van je woning en de subsidiemogelijkheden die daarbij horen”, zo zegt hij. Ook bestaat de mogelijkheid tot een gratis waardebepaling van de woning. Dat geeft een indicatie waarmee je kunt gaan rekenen voor het geval je een nieuwe woning zoekt. Een waardebepaling voor de bank kan echter alleen via een officiële taxatie. Die wordt dan uitgewerkt in een gevalideerd taxatierapport.

Pikeur Makelaars heeft in de persoon van assistent-makelaar in opleiding Elies Harmsen nog een troef in huis. Elies is namelijk van huis uit binnenhuisarchitect en dus beschikbaar voor alle denkbare adviezen bij de inrichting van de (nieuwe) woning.


Pikeur Makelaars
Markt 8
7241 AR Lochem

0573 - 28 11 22

info@pikeurmakelaars.nl