Foto: PR
Foto: PR

Achterhoeks graan in de finale van het WK broodbakken Parijs

Achterhoeks graan in de finale van het WK broodbakken Parijs

Proeven kan onder meer bij Bakkerij Ten Broeke in Lochem

ACHTERHOEK - Het vooroordeel heerst dat in Nederland geen bakwaardige graansoorten geteeld kunnen worden. Dit vooroordeel kan definitief naar het rijk der fabelen. Achterhoeks vakmanschap in de hele keten, van akker tot én met bakker zorgt voor internationale erkenning van de kwaliteit van het Achterhoeks graan. Op de Mondial du Pain in Parijs van 26 tot 29 maart gaan bakkers met hulp van topcoach Hans Som de strijd aan om wereldkampioen brood bakken te worden mét de graansoorten rode tarwe en emmer.

Dit kampioensmeel is nu al beschikbaar in de Achterhoek en Liemers. Bakkers in samenwerking met de molenaar, de graanteler en de bakkersopleiding van het Graafschap College presenteren Puur Achterhoekse Broden in hun winkel. Vorig jaar gestart met het pompoenbrood en deze week is er een nieuwe variant genaamd TESS brood hieraan toegevoegd. TESS is een afkorting voor de drie graansoorten die gebruikt worden: Tarwe, Emmer en Spelt uit de Silvoldse Slaege.

Deze samenwerking is ondersteund vanuit Smaakacademie Achterhoek waar ondernemers en onderwijs samenwerken aan hoogwaardig voedsel uit eigen regio. Voedsel dat gezond en duurzamer geteeld wordt én daarbij het landschap, bodemleven en biodiversiteit versterken. Deze ketensamenwerking van grond tot mond en van akker tot bakker is uniek en krijgt erkenning door de deelname van Achterhoeks graan aan het wereldkampioenschap in Parijs.

Het TESS brood is een uitbreiding van het Puur Achterhoekse Brood assortiment. Smakelijke broden die ook bijdragen aan natuur en een mooi landschap, met graan dat ook echt in de regio geteeld wordt. Proeven kan onder meer bij Bakkerij Ten Broeke in Lochem, Bakkerij Schreuder in Eibergen en Bakkerij Kaspers in Doetinchem, Zeddam en Wehl.

Foto: PR