Koos van Zwieten met de fietsroutes langs de Lochemse kastelen. Foto: Arjen Dieperink

Koos van Zwieten met de fietsroutes langs de Lochemse kastelen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

VVV-boekje met fietsroutes langs Lochemse Kastelen

Maatschappij

LOCHEM - “Eigenlijk heeft Focko de Zee de aanzet gegeven om een fietsroutes langs Lochemse kastelen te maken. Hij zag dat in Borculo wél zo’n boekje was terwijl volgens hem in Lochem veel meer kastelen zijn. Zo is het idee gaan groeien”, zegt voorzitter Koos van Zwieten van de VVV Lochem. Voor hem ligt het nieuwe boekje met de titel ‘Fietsroutes langs Lochemse Kastelen’. 

Door Arjen Dieperink

In het dertig pagina’s tellende boekje worden twee verschillende routes beschreven. “De ene route is rondom de stad Lochem. Die is zo’n 31 kilometer lang. De andere begint in Lochem en gaat rondom Almen, Eefde en Laren en is circa 43 kilometer“, zegt Koos terwijl hij door het boekje bladert dat rijk geïllustreerd is en voorzien van historische feiten. “Wij komen in de routes ook de fietsknooppunten tegen. Op deze manier kunnen de fietsers ook even een andere route nemen en zo in verschillende fasen de gehele fietsroute langs de kastelen volgen.”
De routes met de bijbehorende beschrijvingen zijn samengesteld in samenwerking met het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. “De kunst is meer het weglaten“, laat Van Zwieten weten. “Het moet overzichtelijk zijn. Foto’s en tekeningen van vroeger staan erbij en een korte beschrijving van de huidige situatie.“ Al bladerend komen er tekeningen voorbij van onder meer kasteel Dorth in 1725, De Ehze in 1743 of Nettelhorst uit hetzelfde jaar dat toen nog volledig intact was maar tegenwoordig niet meer is dan een ruïne. Tekeningen die zijn gemaakt door de bekendste 18de-eeuwse topografische tekenaar Jan de Beijer (1703 -1780).

Spanjaarden
Van de 37 kastelen en buitenplaatsen die ooit in de gemeente Lochem stonden zijn er nu nog zestien over. “Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben de Spanjaarden goed huisgehouden. Veel kastelen zijn toen met de grond gelijkgemaakt en later als landhuizen herbouwd. Er zijn geen kastelen van voor 1650 bewaard gebleven“, aldus Koos van Zwieten.
Op de eerste pagina’s beschrijft men de oorspronkelijke overvloed aan kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. Ook wordt het kastelle belicht als vesting en later als luxehuis. De Spieker, een rechthoekig gebouw met weinig ramen en deuren wordt evenzeer besproken, evenals de Buitenplaats en de Havezate.

Privacy
Koos attendeert erop dat het boekje zo veel geschiedkundige feiten weergeeft dat het voor menig inwoner van de gemeente interessant is om het te gaan lezen. De VVV Lochem wijst de gebruikers van het boekje er wel op dat de meeste kastelen en landhuizen door particulieren wordt bewoond en niet te bezichtigen zijn. Dit geldt ook voor de oprijlanen. Terughoudendheid wordt gevraagd in verband met de privacy van de bewoners. Uitsluitend Huis Verwolde is toegankelijk voor het publiek.
Het boekje is in een oplage van duizend stuks gedrukt. Het ontwerp is van Mo Middag. “Mo heeft fantastisch werk geleverd, dat mag best gezegd worden“, zegt Van Zwieten trots.
De twee verschillende fietsroutes worden door twee verschillende tab-kleuren aangegeven zodat de gebruiker de juiste route kan blijven volgen. Het boekje is voor 3,50 euro verkrijgbaar bij de VVV.


www.vvvlochem.nl