Het Naber-orgel in de Protestantse kerk in Gorssel. Foto: PR
Het Naber-orgel in de Protestantse kerk in Gorssel. Foto: PR

Het Gorsselse Kunstkring-Café in de Protestantse kerk

Cultuur

GORSSEL - Donderdag 12 mei van 16.00 tot 17.30 uur verplaatst de Gorsselse Kunstkring het GKK-Café vanwege het speciale onderwerp voor één keer naar de Protestantse kerk, Hoofdstraat 27 in Gorssel.

In de Protestantse kerk te Gorssel werd in 1861 een orgel geleverd door Samuel F. Naber te Deventer. Hij maakte en leverde dit orgel zelfstandig op omdat na het maken van een plan en tekeningen zijn vader, C.F.A. Naber, overleed. Recent is het orgel gerenoveerd door orgelbouwer en restaurateur Hans van Rossum. Hans gaat vertellen over het Naber-orgel, over de historie, de klanken en het gedane onderhoud. De aanwezigen gaan kennismaken met een bijzondere vorm van kunst, waarin muzikaliteit, historische kennis en technisch vakmanschap samen komt. De vaste organist van de kerk Bert van Kooten neemt plaats achter het orgel.  In 1966 kwam Hans van Rossum (1949) als leerling-orgelmaker in dienst bij de firma Blank, waar hij een volledige orgelmakersopleiding doorliep. Vanaf 1976 was hij daarnaast zelfstandig werkzaam als clavecimbelbouwer, in 1990 vestigde hij zich in Wijk en Aalburg. In heel Europa heeft van Rossum orgels gebouwd en gerestaureerd.

Ook niet-leden zijn welkom. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de gasten te fêteren. Dit kan contant of d.m.v. de QR-code. Na afloop van de bijeenkomst is het mogelijk om (voor eigen rekening) te eten aan de lange tafel in eetcafé De Hoek, Joppelaan 5 in Gorssel. Een mooie gelegenheid om na te praten. Hiervoor kan men zich tijdens de bijeenkomst opgeven.