Bijzondere lezing Kon. NVVH-Vrouwennetwerk

Theater- college door advocaat Wim Anker

LOCHEM - In 2020 is de jubileumviering vanwege het 95-jarig bestaan van de afdeling Lochem e.o. van Kon.NVVH-Vrouwennetwerk bescheiden gevierd vanwege de pandemie. Een bijzondere lezing is toen in het vooruitzicht gesteld en die wordt nu, op dinsdagochtend 10 mei in de grote zaal van de schouwburg, gehouden. De 160 leden zijn welkom en mogen een partner/vriend(in) meenemen voor deze feestelijke bijeenkomst. Niemand minder dan Wim Anker, een van de bekendste strafpleiters van ons land, komt zijn theatercollege geven. Zonder juridisch jargon en met veel humor.

Wie kent ze niet, de eeneiige tweelingbroers Wim en Hans Anker, die regelmatig in televisieprogramma’s te zien zijn. In 1991 begonnen ze met het kantoor Anker & Anker Strafrechtadvocaten in de Friese hoofdstad. De firma specialiseerde zich in strafzaken, waarin tbs en cassatie een belangrijke rol spelen. Zo verdedigden de broers Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn, 'engel des doods' Martha U, de 'blokkeerfriezen' en Jan Veerman van café De Hemel in Volendam. Beiden trekken zich het lot van tbs'ers en langgestraften aan.

Het principe dat iedereen volgens de grondwet recht heeft op een eerlijk proces maakt dat ze ook zaken aannemen waarbij voor het publiek de schuld duidelijk vaststaat. Ze ontvangen daardoor vaak bedreigingen. Vanuit hun principiële houding dat de rechtsstaat gebaat is bij een eerlijk proces doen ze meer dan zestig procent van hun strafzaken pro deo.

De Ankers zijn wars van uiterlijk vertoon en een dure levensstijl. Hun grote betrokkenheid bij de cliënten maakt dat zij deze ook na de strafzaak in de gevangenis blijven bezoeken. Wim Anker won de Duidelijketaalprijs 2012 van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit omdat hij zijn woorden goed afstemt op een breed publiek. Bovendien houdt de strafrechtadvocaat zich verre van juridisch jargon, maakt hij bondige zinnen en spreekt hij beeldend.

Beide broers zijn actief in het verenigingsleven van Akkrum en hebben een tomeloos gevoel voor humor. Ze noemden hun advocatenkantoor eens ‘Anker & Anker, voor al uw misdaden’. De broers treden meer dan eens op als vertolkers van het levenslied en speelden mee in de familiefilm Kameleon 2. Wim werd in 2015 door vakgenoten verkozen tot Meest gewaardeerde advocaat. Hij trekt theaterzalen vol met zijn ‘theatercollege’ en komt speciaal voor het Vrouwennetwerk naar Lochem!

Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk, voorheen Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen, bestaat al ruim 100 jaar en is een landelijk netwerk van lokale afdelingen waar vrouwen elkaar ontmoeten en kunnen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten, waaronder interessante lezingen, concerten en excursies. De vereniging behartigt de belangen van vrouwen in samenwerking met andere vrouwenorganisaties, stimuleert vrouwen deel te nemen aan het maatschappelijk debat, kiest nadrukkelijk geen partij op levensbeschouwelijk gebied en onthoudt zich van partijpolitiek. Meer info: secr-vrouwennetwerk-lochem@outlook.com.