Barchem werd op de laatste zaterdag van april als vanouds weer overspoeld met hardlopende jongeren. Foto's Jan Hendriksen

Barchem werd op de laatste zaterdag van april als vanouds weer overspoeld met hardlopende jongeren. Foto's Jan Hendriksen

Barchemse studenten nemen ook deel aan
Batavierenrace

BARCHEM – Barchem werd op de laatste zaterdag van april als vanouds weer overspoeld met jongeren. Na twee loze jaren door de coronapandemie deed de Batavierenrace afgelopen zaterdag het dorp namelijk weer aan. Duizenden studenten uit Nederland en zelfs van buiten de landsgrenzen namen weer deel aan de grootste estafetteloop van de wereld. En traditioneel was Barchem tijdens deze vijftigste editie ook weer een van de drie herstartlocaties van de 175 kilometer lange estafetteloop die vrijdagavond om 23.30 uur in Nijmegen van start ging en zaterdag in de namiddag op het terrein van Universiteit Twente (UT) in Enschede eindigde.

Door Jan Hendriksen

Onder de naar schatting achtduizend deelnemers ook twee studenten die hun roots in Barchem hebben liggen: de 25-jarige Hugo Wesselink en de 24-jarige Marijn Sprukkelhorst. Die laatste woonde formeel in Vorden (vlakbij gemeentegrens) maar was altijd gericht op Barchem. Hugo Wesselink, die in Enschede woont en aan de UT in zijn woonplaats inmiddels zijn opleiding werktuigbouwkunde heeft afgerond, nam voor de zesde maal deel aan de race met het team WAP (Wij houden Altijd Pauze). Voor Marijn Sprukkelhorst, die aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) in Nijmegen Bio informatica studeert en woont was het de eerste editie van de race. Hij ging in Barchem van start voor de ruim tien kilometer lange etappe die aan de Slaapdijk op de gemeentegrens met Berkelland eindigde. “Ik had speciaal aan mijn teamleider van FC Kunde, waarmee we als studentenvoetbalvereniging in de competitie van de KNVB district Oost uitkomen, gevraagd of ik in Barchem van start mocht gaan in het bijzijn van familieleden. En dat mocht”, zo verklaarde Sprukkelhorst. In het verleden had hij vaak de honderden busjes, waarmee de studenten worden vervoerd, achter zijn ouderlijk huis in de Wildenborch over de Mosselseweg zien rijden. “Nu maakte ik zelf deel uit van het sportieve festijn. En ik moet zeggen: het was een groot spektakel om mee te maken. Dit smaakt naar meer”, zo verklaarde Marijn zondagmiddag toen hij met FC Kunde een competitiewedstrijd had gespeeld. Zaterdag viel het hem zwaar. ”Ik had niet speciaal getraind. Ik was dan ook best moe toen ik het 'estafettestokje' (lees: hesje met transponder) over mocht dragen aan mijn volgend team lid die ik met de fiets tot aan het volgende wisselpunt in Noordijk moest begeleiden.” 

Prachtig festijn
Intussen had Hugo Wesselink zaterdagmiddag, toen de laatste van zeven herstarts nabij dorpshuis ‘t Onderschoer om 12.45 uur van start ging zijn middagslaap uit. “Ik heb vannacht rond Ulft een etappe gelopen. Ik ben formeel geen student meer. Maar omdat WAP nog om deelnemers verlegen zat heb ik weer meegedaan. En ik moet zeggen. Het is telkens weer een prachtig festijn.” En dat vond ook zijn moeder Thea die samen met een aantal Barchemse 'mama's' op het Dorpsplein onder de naam ‘Batama’s' voor de inwendige mens zorgden. De studenten konden voor een zeer schappelijk prijsje onder meer van gebakken eieren met brood genieten. Intussen keek Barchemer Nelly Venhovens toe toen Marijn Sprukkelhorst als laatste groep richting de Zwiepseweg rende. “Prachtig toch. De organisatie is tegenwoordig perfect. In de beginjaren was dat toch anders. Nu staan er tientallen Dixi toiletten. En onvoorstelbaar: wanneer de laatste studenten wegrennen is een half uur later er niets meer van te zien. Alles is dan keurig opgeruimd.”

Feest
In totaal namen 320 teams van gemiddeld 25 studenten deel aan de vijftigste editie van de Batavierenrace. Ze waren onderverdeeld in een algemeen klassement (voor studenten uit Nederland en vier buitenlandse teams), een bedrijvencompetitie en de Topicus Universiteitscompetitie. De laatste categorie bestond uit teams die officieel hun universiteit of hogeschool vertegenwoordigen. Uiteraard waren er onder de achtduizend deelnemers lopers die voor de winst gingen, maar bij de eindstreep werd duidelijk dat behalve sportiviteit vooral gezelligheid een belangrijke reden voor deelname is. De eerste prijzen gingen in het algemeen klassement naar atletiekvereniging Kronos uit Enschede, in de universiteitscompetitie naar de Rijksuniversiteit Groningen/Hanze ACLO en in het bedrijfsklassement naar Demcon uit Enschede. Bij de finish op de campus van Universiteit Twente volgde zaterdag een feest voor naar schatting 14.000 bezoekers, waar Hugo Wesselink en Marijn Sprukkelhorst ook te vinden waren.

De Batavierenrace steunt elk jaar een goed doel en heeft voor de komende drie jaar gekozen voor de actie Beat Batten. Die richt zich op onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten die uitsluitend bij kinderen voorkomen en nog altijd met dodelijk afloop. Genezing is namelijk nog niet mogelijk.

Barchem werd op de laatste zaterdag van april als vanouds weer overspoeld met jongeren. Foto's Jan Hendriksen
Afbeelding
Barchem werd op de laatste zaterdag van april als vanouds weer overspoeld met jongeren. Foto's Jan Hendriksen
Een aantal Barchemse mama’s op het Dorpsplein zorgden onder de naam ‘Batama’s' voor de inwendige mens. Foto: Jan Hendriksen