Kranslegging bij het monument. Foto: Karien Geurts

Kranslegging bij het monument. Foto: Karien Geurts

Mooie opkomst stille tocht Gorssel

Maatschappij

GORSSEL - Op 4 mei, rond half acht, vertrokken tientallen belangstellenden vanaf Den Oldenhof te voet richting de Algemene Begraafplaats van Gorssel. Onder klokgelui en voorafgegaan door de scouting met de kransen. Onderweg sloten meer mensen aan en ook op de begraafplaats waren mensen gekomen om te gedenken. Daar speelde de Harmonie en na de Last Post door een trompettist werden 2 minuten stilte in acht genomen. Een indrukwekkend moment.

Na het spelen van Het Wilhelmus werd een kort gedicht voorgelezen, waarna er kransen werden gelegd bij het monument en bloemen bij de graven. Onder andere door raadslid Marleen van der Meulen van de gemeente Lochem en de voorzitter van de Oranjevereniging Gorssel, Marc a Campo. 

Op de begraafplaats is een gezamenlijk graf van een aantal gijzelaars die in 1944 zijn gefusilleerd. Het betreft de graven van de op 24-09-1944 overleden verzetsstrijders: Lourens van Velden, Aron Polak, L.H.J.J. Mazel, Gerrit Loman, Andries Brinkman, Frans Bennekes en Jacob Meijer. De zoon van Jacob Meijer, Erwin, legde een krans bij het monument. 

Drie zonen van de Engelse mecanicien van een Lancaster, Kurn, waren aanwezig om samen te herdenken. De aanwezigen, liepen langs de graven weer richting de Protestantse Kerk. Daar speelde een kwartet blazers van De Harmonie terwijl de namen werden getoond van inwoners van de voormalige gemeente Gorssel die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Er werden kaarsen gebrand, Joop Hekkelman hield een vertelling en Henk Veenendaal speelde enkele persoonlijke nummer. Dit alles om gezamenlijk de gevallenen te herdenken en onze vrijheid, juist nu, te waarderen.