De Lions, vlnr, Huib Vreugdenhil, Wiet Burbach, Jan van der Sar en Auke Vreeling verwelkomen de gasten graag. Foto: Arjen Dieperink

De Lions, vlnr, Huib Vreugdenhil, Wiet Burbach, Jan van der Sar en Auke Vreeling verwelkomen de gasten graag. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lions Lochem Helpt gaat ook in een kleiner jasje enthousiast door

Maatschappij

AMPSEN - De nieuwe ruimte is veel kleiner, dus ze moeten kritischer zijn, maar de leden van Lions Lochem Helpt gaan enthousiast en onverdroten door met hun goede werk. Hun nieuwe onderkomen is bij Pactum aan de Ampsenseweg 10.

Door Arjen Dieperink

In de laatste Berkelbode van vorig jaar berichtten wij dat de Lions hun schatkamer aan de Hanzeweg leeg moesten maken. Achter de schermen zijn de leden intussen druk bezig geweest met werken aan een doorstart. “Wij waren aan de Hanzeweg erg verwend met een ruimte van 3268 vierkante meter. Wij mochten van de eigenaar, Explorius Vastgoedontwikkeling B.V. uit Rijssen, het pand gratis gebruiken. Hiervoor zijn we het bedrijf zeer erkentelijk geweest. Maar na acht jaar moesten wij weg omdat het pand gesloopt zou worden.

Kieskeurig
“Door de hoeveelheid ruimte die wij daar hadden waren we niet zo kieskeurig met de inname van goederen. Er was plaats genoeg. Nou dat hebben wij geweten toen we moesten opruimen. Nu zijn wij voorzichtiger geworden. Geen oud bankstel meer want dat raken we aan de straatstenen niet kwijt. Maar toch blijft er genoeg over dat de moeite waard is“, laat de initiatiefnemer Huib Vreugdenhil van Lions Lochem Helpt weten. Hij is niet de enige die in het gebouw aan het sjouwen is. Ook Wiet Burbach, Jan van der Sar en Auke Vreeling zijn druk in de weer, de laatste twee met het sorteren van boeken op onderwerp.
De ruimte waar Lions Lochem Helpt nu over beschikt is een tiende van de oorspronkelijke ruimte aan de Hanzeweg. Toch zijn ze er zeer tevreden mee. Vanaf de inrit van de Ampsenseweg 10 kunnen de bezoekers iedere vrijdag van 9 tot 13 uur en zaterdag (10 -12 uur) terecht in het Pactum-pand. Het is direct na het inrijden van de inrit, rechts gesitueerd. Spandoeken van Lions Lochem Berkelland-West aan de gevel laten daar geen twijfel over bestaan.
De opbrengsten van Lions Lochem Helpt komen ten goede aan lokale doelen. Met een enkele uitzondering: een bijdrage van 5000 euro voor de watersnood in Limburg en hetzelfde bedrag voor de actie Oekraïne.

Viverion
De Lions hebben goede afspraken met verhuurder Viverion. Huib Vreugdenhil: “Met regelmaat komt het voor dat een huis waarvan de bewoner overleden is ontruimd moet worden. In het verleden gebeurde dit door een bedrijf. Maar dan ging alles de afvalcontainer in. Zo werd er veel weggegooid dat nog te gebruiken is. Ook Viverion vond dit verspilling en niet duurzaam. Nu komen wij in plaats van het bedrijf en kiezen spullen uit die nog bruikbaar zijn.“ De Lions hebben de aflopen vier maanden een vijftal Viverion-huizen bezocht. “Wij komen ook voeding in blik tegen die nog lang houdbaar is. Dat brengen wij dan weer naar de voedselbank. Voor de kleding hebben wij andere bestemming”, vult Huib aan.

Markplaats
Grote artikelen zet Lions Lochem Helpt op Markplaats, Wiet Burbach pakt zijn mobiel en demonstreert. “Wij doen dat niet met kleinere zaken. Alles moet dan gefotografeerd worden.” Vele artikelen zoals een houten roldeur archiefkasten of een vaatwasser staan er te koop, maar ook een antieke Hollandse hanglamp passeert te revue .
Voor het aanbieden van goederen dient men voortaan te bellen met 06-53770842 of 06-54946264.