Het Lochemse gemeentehuis. Foto: Henri Bruntink
Het Lochemse gemeentehuis. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Coalitieakkoord Lochem: ‘Wonen, samenleven en werken’

Algemeen

LOCHEM/GORSSEL - Gemeente Belangen (GB), VVD en Meedenken met Lochem (MmL) hebben een conceptversie van hun coalitieakkoord voorgelegd aan de gemeenteraad. Het accent ligt op wonen, samenleven en werken. Het nieuwe college, dat waarschijnlijk eind deze maand aan de slag kan gaan, wordt gevraagd om zo snel mogelijk in beeld te brengen wat nodig is om resultaten te boeken en met voorstellen te komen.

Door Henri Bruntink

Woningbouw krijgt absolute prioriteit. ‘Wat ons betreft gaat morgen de eerste schop de grond in’, zo klinkt het voortvaren. Om vervolgens vast te stellen dat procedures en inspraak veel tijd kosten. Procedures goed doorlopen en snelheid maken waar dat kan, is het devies. En de ambitie is om op het gebied van wonen een houding van ‘Ja, mits..’ in plaats van Nee, tenzij...’ aan te nemen.

Snel beginnen
De coalitiepartijen willen dat de kernvisies zo snel mogelijk worden vastgesteld en dat wordt onderzocht waar snel met bouwen kan worden begonnen. Ook alternatieve woonvormen moeten daarbij aandacht krijgen. Om snelheid te kunnen maken wil de coalitie als eerste kijken naar bouwlocaties die de gemeente al in bezit heeft of waar het ‘t eerste recht van koop heeft. Dat moet zowel binnen als buiten de kernen en de stad Lochem kunnen. Inbreiding alleen is niet meer voldoende. Als het gaat om het soort woningen richt de ambitie zich op de eerste plaats bij betaalbare woningen voor de lagere- en middeninkomens. Ook in de behoefte aan huurwoningen moet worden voorzien. Betaalbaar bouwen is in de huidige markt op zich al een stevige opgave. De nieuwe coalitie wil dat bovendien duurzaam, energiezuinig, passend in de omgeving en met oog voor de natuur wordt gebouwd. Dat moet gebeuren in sociaal veilige omgeving met voldoende voorzieningen, speelruimte en groen.

Ruimte creëren
Boven op de woonwensen van de eigen inwoners komt de opgave om statushouders te huisvesten, net als vluchtelingen en arbeidsmigranten. ‘We willen ruimte creëren voor deze groepen naast onze reguliere woningbouwopgave, met behoud van draagvlak binnen onze samenleving’, zo is te lezen in het conceptakkoord. Verder moet er op korte termijn een woonzorgvisie komen waarin wordt vastgelegd welke huisvesting en voorzieningen er moeten komen voor ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Klimaatneutraal
Als het aan de nieuwe coalitie ligt sluit Lochem zich aan bij de landelijke doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarmee is de doelstelling van de afgelopen jaren, om klimaatneutraliteit al in 2030, definitief verlaten. Wel wordt ingezet op het eerder halen van de doelen dan in 2050. Draagvlak en samenwerking zijn daarvoor de basis, zo is te lezen. Daarbij wordt opgemerkt dat initiatiefnemers in eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor het organiseren van draagvlak voor plannen. Draagvlak kan onder meer worden bereikt via bijvoorbeeld een Buurt Energie Strategie (BES). Of er sprake moet zijn van volledig draagvlak of dat een bepaald percentage volstaat blijft nog onbenoemd. Op het gebied van energie willen de coalitiepartijen windmolens met een tiphoogte van meer dan 40 meter alleen toestaan als daar draagvlak voor is. Via de BES Larense Broek werd eerder overigens duidelijk dat kleine windmolens niet rendabel te exploiteren zijn. In het conceptakkoord staat verder de zin: ‘We gaan uit van duurzame opwek binnen onze eigen gemeentegrenzen. We sluiten daarnaast gebruik van voorzieningen van buiten onze gemeente (wind- en zonneparken op zee) niet op voorhand uit.’

Samenleven
Bij ‘Samenleven’ staat het tussenkopje ‘Doen wat nodig is’. Dat kan op twee manieren worden uitgelegd, waaronder ‘niet meer doen dan nodig is’. Dat blijkt mee te vallen maar in het betrokken hoofdstuk kont de liberaal-conservatieve aard van de beoogde coalitie het meest tot uiting. Termen als ‘eigen kracht’, naoberschap, ‘ondersteuning op maat’ en ‘scherp blijven op kosten en kwaliteit’ komen voorbij. Preventie blijft een speerpunt, in de hoop zo hoge kosten voor te zijn. Opmerkelijk is dat het nut van sommige samenwerkingsverbanden openlijk in twijfel worden getrokken, zonder concrete voorbeelden te benoemen.

Op het gebied van economie willen de drie partijen dicht bij de kernen ruimte realiseren waar ondernemers zich kunnen vestigen. Mogelijkheden voor revitalisering van bestaande bedrijventerrein moet worden onderzocht. Recreatie en toerisme krijgt onder meer aandacht door de wens om Lochem, als onderdeel van de Achterhoek, voortdurend op de kaart te blijven zetten in binnen- en buitenland. Als het gaat om landbouw wordt onder meer ingezet op educatie, zodat met name de jeugd zich meer bewust wordt van waar het voedsel vandaag komt.

Financiën
Als het om de centen gaat willen GB, VVD en GB naar ‘begrotingsevenwicht’. Dat betekent dat de broekriem bij tegenvallers moet worden aangehaald en dat de teugels bij meevallers wat gevierd kunnen worden. In dat laatste geval is er ruimte voor investeringen. De reserves kunnen in dat laatste geval worden aangesproken. Daartoe moet er een langjarig investeringsprogramma komen, op te stellen door het nieuwe college.

Oppositie mist vooral dingen in coalitieakkoord

LOCHEM/GORSSEL - De Lochemse politiek deed maandagavond iets nieuws. GB, VVD en MmL legden een concept-coalitieakkoord voor aan de gemeenteraad. De oppositie mocht er iets van vinden. Dat was duidelijk even wennen. De coalitie sloeg piketpaaltjes, zoals Marja Eggink van GB het noemde. De oppositie was duidelijk op zoek naar meer details. Die kwamen er nog nauwelijks.

Een samenvatting van het commentaar van de oppositie is lastig te geven. Of het zou moeten zijn dat de woningbouwparagraaf de nodige steun lijkt ten vinden. Maar verder viel het woord ‘missen’ opvallend vaak tijdens het debat. De meeste partijen toetsten het stuk duidelijk aan het eigen verkiezingsprogramma.

Consistent beleid
Eggink zei bij de presentatie van het akkoord dat twee partijen uit het vorige college ook deel uitmaken van de nieuwe ploeg. Dat moet voor consistent beleid zorgen. GB en VVD gaan verder, MmL is de nieuwe partner. Overigens levert GB wel twee nieuwe wethouders. Alleen die van de VVD - Eric-Jan de Haan - blijft op zijn post. Op veel opmerkingen van de oppositie moest Marja Eggink antwoorden dat veel nog niet is uitgewerkt, en zeker niet in detail. En ze wees ook meerdere malen op voortzetting van huidig beleid en dat ook dit nu niet uitgebreid is beschreven. D66 telde maar weinige keren woorden als kinderen, jeugd en scholen. Dat zijn volgens Eggink voorbeelden van thema’s die nog verder moeten worden uitgewerkt of waar al sprake is van staand beleid.

Sociaal
De sociale gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die voor sommige inwoners tot ‘energiearmoede’ leiden, zijn nog niet altijd even duidelijk om al beleid op te formuleren. En op de vraag hoe een zin over samenwerkingsverbanden, op met name het sociale domein, moest worden geduid, zei Eggink dat gemeenten soms tot elkaar veroordeeld zijn en dat nut en noodzaak niet altijd duidelijk zijn. Het CDA vroeg aandacht voor de vergrijzing. Niet alleen inwoners worden steeds ouder. Dit geldt inmiddels ook voor mantelzorgers en andere vrijwilligers. Het loslaten van het jaartal 2030 voor het bereiken van energieneutraliteit werd meermaals genoemd. Het jaartal is vervangen door 2050. De coalitie gaf aan dat dit niet betekent dat men nu achterover gaat leunen, maar dat gedaan wordt wat mogelijk is om doelen zo snel mogelijk te halen. De suggestie van de PvdA om in ieder geval in te zetten op een energieneutrale gemeentelijke organisatie voor 2030 lijkt, gezien de reactie, kans van slagen te hebben.

Woningbouw
Op het gebied van woningbouw kwam de vraag of de gemeente een verlies op de grondexploitatie voor lief wil nemen als daardoor betaalbaar en voor de juiste doelgroep gebouwd kan worden. Daarover moet de coalitie zich nog buigen, maar uitgesloten lijkt dit niet. Ook landschap en landbouw kwamen vrij uitgebreid aan bod. GroenLinks, LochemGroen! en D66 willen meer aandacht voor behoud en herstel van landschap, biodiversiteit en natuur-inclusieve landbouw of kringlooplandbouw. LochemGroen! stelde overigens met genoegen vast dat gezonde grond en water het al tot geaccepteerde waarden hebben geschopt bij de coalitie.

Duurzame doelen
D66 riep op tot aansluiting bij de Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties. Volgens Marleen van der Meulen is een deel van die doelen nu al terug te vinden in het coalitieakkoord. Interessant was verder een vraag van de PvdA naar wat de bestuurscultuur van de komende jaren. Fractievoorzitter Jos Israel wilde weten of de raad te maken krijgt met dichtgetimmerde voorstellen of dat er ruimte is voor inbreng van de oppositie. Marja Eggink reageerde door de wijzen op de transparantie die nu rond het coalitieakkoord wordt betracht. Wat er met de input van maandagavond gaat gebeuren moet de komende weken duidelijk worden. Het definitieve akkoord volgt naar verwachting op 30 mei.