Het Lochems Mannenkoor is alles voor Cees. Zij zongen afgelopen maandagavond het echtpaar (midden) toe. Links van het echtpaar dirigent Gerrit te Rietstap. Foto: Arjen Dieperink

Het Lochems Mannenkoor is alles voor Cees. Zij zongen afgelopen maandagavond het echtpaar (midden) toe. Links van het echtpaar dirigent Gerrit te Rietstap. Foto: Arjen Dieperink

Gerda van de Noort: 'In zestig jaar huwelijk maak je veel mee'

LOCHEM - Vorige week woensdag was het echtpaar Cees en Gerda van de Noort 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Robert Bosch feliciteerde namens de gemeente Lochem het echtpaar met hun diamanten huwelijk. 

Door Arjen Dieperink

Gerda van de Noort – Beltman is geboren in december 1936. Ze komt uit een gezin van drie kinderen en was woonachtig op een boerderij aan Onder Langs. “De boerderij bestaat inmiddels niet meer“, laat Gerda weten. Haar Cees is de stad ingegaan om nieuwe vazen te kopen. “Wij hebben gisteren veel bloemen ontvangen en daar hebben wij niet de geschikte vazen voor“, verontschuldigde Gerda de afwezigheid van Cees. Gerda van de Noort ging als kind naar School II, deze was gevestigd aan de Burgemeester Leenstraat. Na de basisschool ging Gerda twee jaar lang naar de huishoudschool. “Mijn eerste baan was bij de stoffenwinkel van Wielenga op de hoek van de Nieuwstad en Zutphenseweg“, kan Gerda zich nog goed herinneren. 

Hoe ze haar Cees heeft leren kennen? "Door dansles bij dansschool Reerink”. Ze vervolgt: “Eigenlijk mocht ik van mijn vader niet met Cees gaan. Kees is katholiek en ik ben protestant. Toen Cees te horen kreeg dat mijn vader niet zo blij met hem was ging hij varen”. Aan de muur hangt een foto van een tanker van de grote vaart. Het blijkt het schip waar Cees twee jaar lang onafgebroken mee is vertrokken. De keukendeur gaat open, Cees arriveert met twee grote vazen. 

Na terugkomst in Lochem heeft Cees de grote vaart vaarwel gezegd en trouwde met zijn Gerda. Cees is in 1937 geboren op de plek waar tegenwoordig de Albert Heijn aan de Prins Bernhardweg is gevestigd. Later woonde hij boven het garagebedrijf Van de Noort die aan de Noorderwal was gevestigd. Na de Katholieke school op de hoek van de Oosterbleek, Graaf Ottoweg, ging Cees naar de Katholieke Technische school in Borculo. Cees zette het bedrijf voort. Een foto van het pand hangt als een herinnering aan de muur. Het echtpaar kregen een zoon en een dochter. Een foto van hun zoon Cees-Jan staat vlak bij Gerda. “Vijf jaar geleden is hij ons ontvallen, plotseling“, laat Gerda weten, het doet het echtpaar Van de Noort nog altijd veel pijn. Inmiddels is de familie uitgebreid met vier kleinkinderen, drie meisje en een jongen. 

Kwiek stapt de 85-jarige Cees van de Noort door de woonkamer en komt met een krantenartikel aan. De foto in het krantenartikel is tientallen jaren geleden genomen en toont Cees in het openluchttheater. “Ik ben al vele jaren vrijwilliger bij het openluchttheater. Op deze foto repareer ik de zitbanken.” Ook is Cees nog lid van de brandweerkorpsvereniging Lochem en zingt hij regelmatig een toontje mee met het Lochem Mannenkoor. Gerda: “Onze mobiliteit wordt minder, de rollator is een mooie uitvingen. Wij zijn nog bij elkaar. In de zestig jaren huwelijk maak je veel mee“, laat zij weten. “Maandag 16 mei werden wij ’s avonds opgehaald door het koor en door hun in hun onderkomen Imenkamp toegezongen“, laat het echtpaar trots weten.