V.l.n.r.: Alfred Wiesenhaan, Appie Oost en Theo Beumer zijn in het bos bezig. Foto: Arjen Dieperink

V.l.n.r.: Alfred Wiesenhaan, Appie Oost en Theo Beumer zijn in het bos bezig. Foto: Arjen Dieperink

Vrijwilligers onderhouden landgoed

LAREN – Iedere dinsdag precies om vijf over acht rijdt Gérard Lips zijn erf op Armoede af. Een paar kilometer verder rijdt hij het volgende erf op om zijn zwager op te halen. Beide heren behoren tot de groep vrijwilligers die het landgoed bij kasteel Verwolde onderhouden. 

Door Arjen Dieperink

Het kasteel en de tuin behoren bij de Stichting Gelderse Landschap & Kastelen, het landgoed behoort hier niet toe. De heren rijden in de richting van het landgoed. Stapels gekloofd hout doemen op. De heren zijn op de plek van bestemming. Op het erf zijn andere vrijwilligers druk bezig zich voor te bereiden. Wout van der Vegt loopt met een dienblad met koffiekopjes en de koffie, hij wordt door Gérard Lips bestempeld als de ‘aanjager van het spul‘. Een eretitel waarom Wout wel kan lachen. 

In 2011 is de vrijwilligersclub ontstaan. Wout zit er vanaf het eerste uur bij. In totaal zijn er zeventien vrijwilligers die iedere dinsdag en een gedeelte van de woensdag bij elkaar komen. Een van de taken is het hout te gaan kloven. Een groep van vier vrijwilligers, uitsluitend mannen, neemt die taak op zich. Gérard Lips loopt met Alfred Wiesenhaan, Theo Beumer en Appie Oost mee. Ze hebben een wandeling voor de boeg. “Kijk dit is ons onderkomen. Dit hebben wij als vrijwilligers helemaal opgeknapt“, laat Gérard trots weten. Binnen is er een werkruimte en een plek om gezamenlijk koffie te drinken. Aan de wand hangt een foto van het gebouw toen het nog vervallen was.

Ter hoogte van het kasteel slaat het gezelschap rechts af, het paadje slingert aan de rand van het bos. Halverwege staat er een informatiebordje bij een boom waarvan de schors compleet tot in de top is verdwenen. Op het informatiebordje is de tekst aardig verweerd. Er staat ‘Oom Frits. Deze zomereik is in 1917 geplant bij de geboorte van Frederik Wilhelm. Baron van der Borch.’ Terwijl Gérard de tekst opleest wordt iedereen bijna letterlijk door de muggen opgegeten.
Snel gaat het gezelschap verder om iets verder over een dun paadje door het gras. Honderd meter verder stoppen de heren. “Deze stam moeten wij nog in stukken zagen en kunnen wij dan in de kruiwagen meenemen“, laat een van hun weten.

De kettingzaag wordt gepakt, iedereen doet de gehoorbescherming op en Alfred Wienhaan begint te zagen. Theo Beumer is inmiddels ook enkele struiken aan het snoeien en Appie Oost wacht tot hij in actie mag komen. De mannen zijn duidelijk op elkaar ingespeeld.

Vrijwilligers
De moestuin heeft nog behoefte aan vrijwilligers. Belangstellenden kunnen hiervoor bellen met 06 - 287 738 50.