Menvereniging De Bergmenners heeft met pijn in haar hart besloten dat deze week de laatste Barchemse Paarden4Daagse plaatsvindt. Archieffoto (2019): Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Menvereniging De Bergmenners heeft met pijn in haar hart besloten dat deze week de laatste Barchemse Paarden4Daagse plaatsvindt. Archieffoto (2019): Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Laatste Barchemse Paarden4daagse

BARCHEM – In de aanloop naar de dertiende editie van de Barchemse Paarden4daagse liet de Barchemse menvereniging De Bergmenners vorige week weten dat men, ondanks een mooie lijst van net geen honderd deelnemers met ook fijn veel ‘oude bekenden’ erbij, een iets minder leuk bericht had. Dit jaar zal namelijk de allerlaatste Paarden4daagse plaatsvinden. 

Door Jan Hendriksen

“De afgelopen dertien jaar (inclusief een pauzejaar vanwege de coronamaatregelen in 2020) hebben we met veel plezier onze Paarden4daagse georganiseerd. Maar we merken dat het ieder jaar een beetje ingewikkelder wordt om de vrijwilligersplanning rond te krijgen. Gelukkig hebben we steeds ook wel nieuwe enthousiaste vrijwilligers kunnen verwelkomen, maar er zijn toch ook posten/functies die nu eenmaal niet zo eenvoudig opgevangen kunnen worden door anderen. En nu steeds meer voor ons cruciale mensen afvallen, door gezondheid, leeftijd of anderszins, hebben we met pijn in ons hart besloten dat dit de laatste keer wordt”, zo verklaart Marja Ribbers namens het bestuur van De Bergmenners. 

Maar niet te vroeg getreurd: De Bergmenners gaan deze week eerst nog één keer knallen en er met elkaar een top vierdaagse van maken. Bestuurslid Marja Ribbers: “Het is altijd weer erg leuk om te merken dat onze paarden4daagse door zoveel mensen zo gewaardeerd wordt dat ze er jaar na jaar voor terugkomen. Jammer dat dit de laatste keer wordt, maar het organiseren van dit evenement is altijd best een heel karwei. Het is wat dat betreft na deze keer mooi geweest. Waar we intern wel nog over brainstormen is om ter zijner tijd misschien een wat kleiner evenement te organiseren, bijvoorbeeld van een of twee dagen.  En dan ook wat eenvoudiger van opzet waardoor het voor ons allemaal wat makkelijker te behappen is.”

Doorwaadbare plaats
Start en finish van de vierdaagse is bij Recreatiecentrum De Heksenlaak aan de Zwiepseweg in Barchem. Er wordt zowel op als achter het paard gereden met mooie wagens en de deelnemers komen uit heel Nederland. Er zijn vier prachtige routes van elk zo'n dertig kilometer in de omgeving van Barchem uitgezet. Bijzonder is dat maar liefst twee keer de rivier de Slinge wordt doorkruist via een voorde (doorwaadbare plaats). Dit levert altijd een spectaculair schouwspel op. Op donderdag 18 augustus vindt dat plaats in de Beltrumse buurschap Lintvelde bij de Lintveldseweg/Waterdijk, vanaf ongeveer 11.30 uur. Op zaterdag 20 augustus is deze doorsteek bij ‘t Galgenveld in Borculo waar dan ook een rustpauze is met catering. Hier is dat vanaf ongeveer 12.00 uur. Iedereen is van harte welkom.