Het echtpaar Stokkink werd maandag j.l. door burgemeester Sebastiaan van 't Erve in het zonnetje gezet. Foto: Arjen Dieperink

Het echtpaar Stokkink werd maandag j.l. door burgemeester Sebastiaan van 't Erve in het zonnetje gezet. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Jan en Janny Stokkink kijken tevreden terug op hun 60-jarig huwelijk

Maatschappij Lochem

LOCHEM - Eigenlijk zou het echtpaar Jan en Janny Stokkink op 14 september bezoek van de burgemeester krijgen, omdat ze op die dag zestig jaar gehuwd waren. Maar dat ging niet door. “Wij zijn anders nooit ziek, maar op onze trouwdag hadden wij allebei corona“, laat de krasse Jan Stokkink weten. Op maandag 31 oktober kwam burgemeester Sebastiaan van ’t Erve alsnog feliciteren.

Door Arjen Dieperink

Jan Stokkink en Janny Plekkenpol leerden elkaar kennen aan het eind van de jaren vijftig. “Ik was al 18 en ging dansen bij Stegeman in Laren. En daar was Janny.” Zij knikt instemmend en vult aan: “Ik zag Jan komen en dacht: ‘die is van mij’.”
Janny Plekkenpol zag op 26 december 1940 in Harfsen het levenslicht. Ze doorliep de basisschool aan de Lochemseweg en volgde de huishoudschool in Harfsen. Rond 1956 ging zij in de huishouding werken bij slagerij Pasman. Jan Stokkink werd op 18 juni 1939 geboren in Lochem en zat eerst op de basisschool, School I, aan de Schoolstraat in Lochem. “Halverwege de basisschool moest ik over naar de basisschool aan de Burgemeester Leenstraat, School II genaamd”, vult de 83-jarige Lochemer aan.

Na de vijfde klas van de basisschool, hij was toen veertien jaar, ging Jan werken bij Fraas. “Ik verwerkte bij Fraas een levende kip tot schnitzel”, zegt hij met een brede glimlach op zijn gezicht. Na zijn militaire dienstplicht die in 1958 begon, ging Jan als chauffeur aan de slag bij transportbedrijf Brinkerink en later bij Polsvoort. Uiteindelijk kwam hij te werken bij Müller Transport. Toen Jan 59 jaar was had hij 45 dienstjaren opgebouwd en mocht hij met de VUT. Toch kroop het bloed bij hem waar het niet gaan kon. “Ik ging toch nog op oproepbasis af en toe rijden, tot zo’n twee jaar geleden. Op een ochtend werd ik wakker en dacht bij mezelf: het is goed geweest, ik ga niet het niet meer doen.”

Dansen
Het echtpaar Stokkink leerde elkaar kennen tijdens een dansavond bij Stegeman en dansen bleef een belangrijk onderdeel van hun leven. Op 14 september 1962 trouwden ze. Het echtpaar ging in Almen wonen. Jan kan zich nog wel een bijzonder voorval herinneren. “Wij gingen toen wij nog jong waren regelmatig uit dansen. Op een avond gingen wij met de bus naar een dansavond. Halverwege, wij waren in Laren, dachten mijn maat en ik: wij stappen hier uit en gaan even in Laren dansen. Onze dames waren er niet mee eens en reden verder. Wij dachten, ze pikken ons wel weer op. Maar we zagen ze niet meer terugkomen. Uiteindelijk heb ik een bekende in Almen moeten bellen die ons met de auto naar huis heeft gebracht.”

Feest
Het 60-jarig huwelijksfeest werd enigszins verlaat gevierd bij De Waltakke in Nettelhorst. Woorden komt het echtpaar tekort om het feest te beschrijven waar ze duidelijk van hebben genoten hebben. “Wij hebben de buurt uitgenodigd.” Ook waren hun dochter en zoon erbij met hun partners en de zes kleinkinderen in de leeftijd van 23 tot en met 30 jaar waar Janny en Jan met trots over vertellen.

Kers op de taart
Kers op de taart was voor het echtpaar het bezoek van de burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. Deze feliciteerde Jan en Janny met het bereiken van een nieuwe mijlpaal en gaf hen een mand met streekproducten.