Pauline Kuipers. Foto: PR

Pauline Kuipers. Foto: PR

Interview met een Vaste Prikker: Pauline Kuipers

GORSSEL - Hoe bijzonder, elke 4e zaterdag van de maand zie je in de Gorsselse bermen en op de trottoirs mensen werken om ons dorp schoon te houden van zwerfvuil. En als je bedenkt dat het om vrijwilligers gaat word je blij van binnen. Onder de naam ‘Vaste Prik’ is er een hechte groep mensen ontstaan. En u kunt zich ook heel simpel aansluiten bij de groep. Stuur een email naar fransje40@live.nl en u wordt vanzelf benaderd om mee te prikken. Fransje Bongenaar, één der initiatiefnemers, vroeg me om de mensen die al aangesloten zijn bij ‘Vaste Prik’ in het zonnetje te zetten en ze stuk voor stuk voor te stellen aan de Gorsselse bevolking. Deze keer heeft Henk met Pauline Kuipers uit Gorssel gepraat. 

Door Henk Veenendaal

Het is halverwege oktober en prachtig weer. Pauline zit graag in het zonnetje en vergelijkt onze achtertuin met een Portugees terrasje. Mijn dag kan niet meer stuk. “Ik ben Twents, geboren en getogen in Ootmarsum en mijn werkplek ligt in Enschede”, begint ze. Toch woont ze al vanaf 1991 in Gorssel. Ze vertelt: “In 1984 verhuisden we naar Deventer. We, dat zijn Carol en ik. We zaten samen op de Pedagogische Academie en na het afstuderen sprak Carol me aan en vertelde dat hij verliefd op me was”. Romantisch toch? De liefde was wederzijds en dat is altijd zo gebleven. “Carol ging les geven in Deventer en ik ging met hem mee. Ik was al verbonden aan het MBO in Enschede en gaf als les het vak Drama. We woonden 7 jaar in Deventer, in 1991 vonden we in Gorssel een huis aan de Veerweg. Onze twee kinderen Stijn en Ingeborg zijn opgegroeid in Gorssel. Nu is Stijn 27, Ingeborg 25”.

Pauline kan niet stilzitten, ze volgde naast haar normale werk een parttime bachelor opleiding ‘Theater’ in Kampen. Ze had al kennisgemaakt met Gerda Lindenbergh, haar buurvrouw, die ook meer ambities had en graag zong. Een koortje was snel opgericht, vijf dames oefenden wekelijks, Pauline en Gerda kwamen er meteen achter dat Gerda’s stem prachtig bij Paulines stem paste. In 2001 besloten ze als duo verder te gaan, een naam was snel gevonden: ‘The Neighbour sisters’. Onderhand treden ze op in heel Nederland. Hun eerste optreden? Bij Gerrit en Carola Broyl op het terras van restaurant ‘Het Elf Uur’.

Vaste Prik kwam voor Pauline precies op het juiste moment. Ze ergerde zich tijdens haar talrijke wandelingen aan de grote hoeveelheid zwerfvuil die ze aantrof in de bermen. Vanaf het begin is Pauline actief bij Vaste Prik. “Het is een hele hechte, fijne en bevlogen groep mensen gestuurd door dezelfde motivatie. We voelen ons echt verbonden”. Als de prikkers zich verzamelen eens in de maand krijgen ze koffie aangeboden van Rein, gastheer van IJssalon ‘Zo En Nu’ en dat wordt zeer gewaardeerd. Pauline heeft eigenlijk nooit mooie zaken gevonden zoals kostbaarheden. Maar één onsmakelijke vondst zit wel op haar netvlies gebrand. In de berm lag een grote halfvolle zak met frietjes. “Toen ik hem pakte met mijn knijper scheurde de zak en werd de berm opgefleurd door verpieterde en half vergane frietjes”. 

Er worden ook veel wieldoppen gevonden van diverse automerken, meestal worden die eerst op een goed zichtbare plek neergezet. En dan maar hopen dat de eigenaar langsrijdt en stopt. Fijn dat er mensen zijn die de Gorsselse bermen schoonhouden, dank je wel Pauline.