Haloween zorgde voor verschillende creaties. Foto: Arjen Dieperink

Haloween zorgde voor verschillende creaties. Foto: Arjen Dieperink

Halloween wint ook in Lochem terrein

LOCHEM - Dertig jaar geleden werd er in Lochem nauwelijks iets aan Halloween gedaan. Uitsluitend het Canadese restaurant Mondani vierde het feest uitbundig met een bijpassende menukaart. Maar langzamerhand is Halloween ook in Lochem en in andere kernen, waaronder Epse, uitgegroeid tot een griezelfeest.

Door Arjen Dieperink

Afgelopen zaterdag waren er in Lochem op 51 verschillende plekken uitingen van Halloween waarbij de bewoners hun huis en tuin uitbundig in griezelsfeer hadden gebracht. Zo was het 's avonds op de hoek van de Jan Steenlaan 8 een drukte van belang. Lindsay McAllister had zich voor en naast haar huis helemaal uitgeleefd. “Ik krijg voor mijn verjaardag altijd halloweencadeaus die ik voor deze dag kan gebruiken. Mijn vriend doet er niet aan mee maar ondersteunt mij wel”, laat de 36-jarige Lindsay weten.

Drie partytenten staan aaneengekoppeld naast het huis. De ene tent is nog enger dan de andere. Uit een ‘put’ krijgen de aanwezige kinderen snoepjes. “Heb je snoepjes en is het eng in die tent”, vraagt een 7-jarig meisje aan haar vriendin. Zij krijgt een bevestigend knikje. "Wij doen er voor het derde jaar aan mee en vinden het prachtig. Met steun van Nicole Hurles zijn wij er weken geleden al mee aan de slag gegaan”, vertelt Lindsay. 

Ondertussen doet de rookmachine zijn werk en even is Lindsay uit het zicht verdwenen. Zestien personen acteren in en rondom de tent. Het zijn kennissen, vrienden en familieleden die hun steentje bijdragen aan een geslaagd Halloween. Plotseling klinkt er veel gegil en komt een groep jonge meiden door de straat hollen, achtereen gezeten door een heks met een bijl.
Hand in hand met vader en moeder steken enkele kinderen de weg over richting de halloweententen. Enigszins angstig kijken ze naar Magere Hein, de man met de zeis, maar de snoepjes die ze krijgen doen hun angst langzaam verdwijnen.

“Ieder jaar hebben wij een ander thema voor Halloween. Vorig jaar mochten wij driehonderdvijftig personen verwelkomen maar ik verwacht dit jaar nog veel meer”, zegt Lindsay.