Crescendo voor de pauze. Foto: Mark Koeleman

Crescendo voor de pauze. Foto: Mark Koeleman

MARKKOELEMANFOTOGRAFIE.NL

Muziek-
vereniging
Crescendo
Barchem blijkt 100 jaar jong

Jubileum- concert opent met Radar Love van Golden Earring

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - “Is 100 jaar voor een muziekvereniging oud? Of juist jong? Ik ben benieuwd of u aan het eind van de avond vindt dat Crescendo 100 jaar oud of 100 jaar jong is.” Deze vraag stelde lady-speaker Henny Wildschut zaterdagavond in de feestelijk ingerichte en volledig bezette grote zaal van dorpshuis ‘t Onderschoer aan het publiek voordat de muzikanten van de Barchemse muziekvereniging Crescendo hun jubileumconcert inzetten met het nummer Radar Love van de Golden Earring. Na ruim tweeënhalf uur was het collectieve antwoord: “100 jaar jong.” Want in de afgelopen zeven jaar werd Crescendo een eigentijdse muziekband nadat in 2015 het muzikale roer omging.

Met een moderne, frisse uitstraling bracht het orkest onder leiding van muzikaal leider Martin Hiddink tijdens het concert in een ongedwongen setting populaire muziek ten gehore. En daar genoot het publiek ‘onwies’ zoals één van de bezoekers het na afloop omschreef.
Zo’n zeven jaar geleden was het spannend rondom het voortbestaan van de Barchemse muziekvereniging. Het ledenaantal nam af, verscheidene muzikanten wilden liever niet meer op straat marcheren en een uniform werd door sommigen minder hip gevonden. Ook bleek dat de stok die bij het vaandel hoorde was verdwenen na het laatste optreden op de kermis tijdens de Septemberfeesten in Ruurlo. Een raadsel dat tot op heden nog niet is opgelost. De laatste vaandeldrager zat zaterdagavond in de zaal maar had er geen actieve herinnering aan.

Andere koers
Gelukkig heeft Crescendo de storm doorstaan door een andere koers te gaan varen. De fanfare en de drumband werden samengevoegd en jeugdleden worden tegenwoordig zo snel mogelijk klaargestoomd om met het orkest mee te blazen. Dat deze koerswijziging een verstandig besluit is geweest bewezen de 22 muzikanten. “Al die verschillende instrumenten die verschillende partijen spelen, het lijken wel vragen en antwoorden met interrupties. De tuba’s en hoorns vaak op rustige toon. De saxofoons die graag weerwoord geven. De fluit wil af en toe wat zeggen en de bassen, tja daar moet je toch echt wel naar luisteren. De trombone en mello schudden de boel flink op en houden van show. De trompetten willen altijd het hoogste woord en de slagwerkers het laatste", analyseerde Henny Wildschut.

"Gelukkig is er een ‘Kamervoorzitter (ofwel de muzikaal leider) die iedereen bij de les houdt en ervoor zorgt dat elk debat tot een goed einde komt. Leden van de Tweede Kamer in Den Haag kunnen een voorbeeld nemen aan Crescendo. Het samenspel die jullie als Barchemse muzikanten gezamenlijk uitstralen en het ‘naoberschap’ binnen deze gemeenschap zijn essentiële elementen om optimaal te kunnen functioneren en presteren", aldus Henny Wildschut.

Toepasselijk 
Voor de pauze bracht Crescendo in totaal zestien nummers ten gehore. Na Radar Love van de Golden Earring volgden andere bekende nummers zoals Africa van de Amerikaanse rockband Toto, Ain't No Sunshine when she's gone van Bill Withers, brachten de muzikanten een eerbetoon aan Amy Winehouse gevolgd door het nummer Believer van Imagine Dragons, een Doe Maar medley en Times like these van de Foo Fighters. Het orkest durfde het zelfs aan om het nummer Enter Sandman van de metalband Metallica en Jump van Van Halen te spelen. Bij het nummer Pump it van Black Eyed Peas kon het publiek bijna niet stil blijven zitten tot dat gevolgd werd door een rustig muziekstuk, het prachtige Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper. In dat nummer was een grote rol weggelegd voor zangeres/muzikant Marit Warnshuis. Voor de pauze besloot Crescendo het concert met het zeer toepasselijke nummer Raise your glass.

Crescendo 2.0
Na de pauze werd Crescendo aangevuld  tot Cresendo 2.0. Er kwamen ruim veertig muzikanten bij, bestaande uit oud-leden en muzikanten van zusterverenigingen uit de regio en andere muziekliefhebbers. Om er lekker in te komen speelde het gelegenheidsorkest onder leiding van Martin Hiddink als eerste een swingend nummer van Bruno Mars met de titel Locked Out of Heaven gevolgd door The thrift shop van het hiphopduo Macklemore and Lewis met solo’s voor Jan Harm Kok, Martin Hiddink, Nardi Strijbos en Thomas Roesink. Het derde nummer was van een totaal ander genre. Een fijn zwoel nummer van Camila Cabello waarbij je je aan het strand van Havana, de hoofdstad van Cuba, waande. Crescendo 2.0 sloot af met een schitterend bombastisch rocknummer van de Amerikaanse rockband Guns N’Roses: Welcome to the jungle.

Afzwaaien
Voor Appie Warnshuis, Derk Jan Woestenenk en Dennis Luesink was het zaterdagavond de laatste keer dat zij meespeelden met het orkest van Crescendo. Appie Warnshuis die maar liefst 71 jaar lid en tevens erelid van Crescendo is ‘zwaait’ Crescendo echter niet helemaal uit. “Ik blijf de tweewekelijkse repetities bezoeken. Maar optredens behoren tot het verleden”, aldus de 84-jarige nestor van de vereniging na afloop van uitermate geslaagde sfeervolle jubileumconcert.


[APART KADER]

De geschiedenis van muziekvereniging Crescendo gaat terug tot 1921. De eerste foto van de fanfare dateert uit 1931. Op die foto staan 23 muzikanten, waarvan twintig blazers, de grote trom, een kleine trom en de dirigent. Eenzelfde aantal muzikanten telt de vereniging anno 2022. Ook had het orkest toen al een eigen vaandel. Het vaandel is in 1962 vernieuwd en heeft sinds vorig jaar een mooie plek gekregen in de woonplusvoorziening Het Station aan de Borculoseweg.
Na 44 jaar blaasmuziek werd in 1965 de drumband opgericht met als eerste instructeur Dick Bel. Bel was slagwerker bij de fanfare. De fanfare en drumband namen samen deel aan optochten in Barchem en Ruurlo, maar ook marcheerde de drumband zelfstandig door straten van andere plaatsen. Onder leiding van Wim Hogevonder deden de slagwerkers mee aan verscheidene concoursen en festivals. Leider Jan Kreunen wist de drumband zelfs tot een dusdanige hoogte te stuwen dat men in 1998 Nederlands Kampioen werd, wat in 2001 nog een keer werd herhaald.
Wat Crescendo kenmerkt is dat het in die honderd jaar slechts acht dirigenten heeft gehad. Dat kan niet anders betekenen dan dat Crescendo een heel fijne club is, waarbij, voor wie dat wil -net als bij voetbal- ook de derde helft heel belangrijk is. De eerste dirigent van Crescendo, Derk Bluemink uit Lochem, stond maar liefst 35 jaar voor het orkest en de tweede dirigent Hendrik Kooken uit Deventer zwaaide 21 jaar met het stokje. De orkestleiders die volgden waren achtereenvolgens, Hans Schippers, Hugo Klein Severt, Harry ten Brinke, Willem Jan Jolink, Mark ten Breul en de huidige muzikaal leider Martin Hiddink.

Voor de oudste blazer, Appie Warnshuis, was het zijn laatste optreden. Foto: Mark Koeleman
Crescendo 2.0, na de pauze aangevuld met een veertigtal muzikanten. Foto: Mark Koeleman