Komen er nou wel of geen extra windmolens in Eefde-West?

Het zijn verwarrende tijden. De 'windmolen jongens en meisjes' het Waterschap en IJsselwind BV, hebben plannen ontwikkeld om 3 extra windmolens in Eefde-West te plaatsen. Ze zochten in 2015 samenwerking met de gemeente Zutphen en gingen aan het werk. Er vond een draagvlakonderzoek plaats (uitslag: géén draagvlak in Eefde-West en direct omwonenden in Zutphen) en allerlei procedures werden gestart. De lokale bevolking had weinig in te brengen, reden waarom de stichting Eefde Tegenwind werd opgericht. Na veel procedures belandde het hele plan bij de Raad van State (RvS). De uitspraak medio 2021 was klinkklaar en duidelijk: het plan werd naar de prullenbak verwezen.

De initiatiefnemers besloten toch door te gaan: ze hadden al veel geld en moeite geïnvesteerd. De gemeente Zutphen en Lochem haakten af en wilden wachten op nieuwe rijksnormen. Dus klopten ze aan bij de Provincie Gelderland. Die zag er wel brood in en er werd een provinciaal inpassingsplan gemaakt om de windmolens (inmiddels 189 m hoog) alsnog te plaatsen. Daarvoor zijn dan wel lokale beschermende normen nodig voor omwonenden uit Eefde-West.

Protesten tegen plaatsing van steeds grotere windmolens ontstaan inmiddels overal. Zelfs de Tweede Kamer heeft moties aangenomen over strengere afstandsnormen. De rijksoverheid heeft daarom besloten dat er nieuwe, goed onderbouwde normen moeten komen tegen overlast en gezondheidsschade. Deze normen (eind 2023) zijn zeer waarschijnlijk strenger. De provincie ziet die bui ook hangen, de initiatiefnemers zien dreigend subsidie-verlies en maken dus haast, om de vergunning voor de windmolens met oude normen erdoor te krijgen. We hebben vruchteloos alternatieven voorgesteld, zonne-energie, de 3 oude windmolens vervangen door hogere en gevraagd te wachten op nieuwe rijksnormen. Hier lijken geld en prestige echter voorrang te krijgen boven gezondheid.

Hinder van windmolens (permanent geluid, slagschaduw, schade aan de vogel- en dierpopulaties vlak bij Natura 2000 gebied etc.) heeft ook gevolgen voor onze gezondheid. De kwaliteit van leven gaat achteruit. Zo veroorzaken ze hoorbare en onhoorbare geluidstrillingen, die overlast en aantoonbaar gezondheidsschade opleveren.

Daarom hebben we de provincie verzocht in ieder geval te wachten tot er landelijke nieuwe normen zijn en dan de zaak opnieuw te bekijken. Dat willen Gedeputeerde Staten helaas niet. Provinciale Staten (PS) beslist daarover op 16 november, een aantal fracties twijfelt nog. Beslist PS dat het mag, dan zal uiteindelijk wederom de hoogste rechter beslissen of die windmolens er komen of niet. Die kans achten wij, vanwege alle gemaakte fouten, overigens zo goed als nihil.

Wordt vervolgd.

Dr. H.E. Suichies,
namens bewonersplatform Eefde-West en Stichting Eefde Tegenwind