Een deel van de duizend bezoekers van de onderduikersreünie bij de Braakhekke Bulten in Harfsen in 1946. Foto: PR
Een deel van de duizend bezoekers van de onderduikersreünie bij de Braakhekke Bulten in Harfsen in 1946. Foto: PR

November-editie van ‘Ons
Markenboek’ verschenen

EEFDE - De november-editie van kwartaalblad ‘Ons Markenboek’ van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. Er staan een groot aantal zeer lezenswaardige verhalen in.

Historische wandeling
Het begint met het verslag van de succesvolle historische wandeling op 28 augustus rond Harfsen. De ruim dertig Harfsenaren bekijken, dankzij Gerri Smale en Arjan Meijerink, hun dorp nu met heel andere ogen.

Onderduikersreünie
‘Ons Markenboek’ bevat een uitgebreid artikel van Gerrit Groot Wassink over een onderduikersreünie in Harfsen in 1946. In de Tweede Wereldoorlog waren veel jonge mannen in deze regio ondergedoken en er ontstonden goede banden met hun gastgezinnen en tussen de onderduikers onderling. Een jaar na de bevrijding kwamen ruim driehonderd onderduikers terug naar Harfsen voor een vier dagen durend reünieprogramma. Hoogtepunt was de grote bijeenkomst op de Braakhekke Bulten in Harfsen, waar ruim 1000 mensen aanwezig waren. Diverse groepen onderduikers presenteerden daar een programma onder de titel ‘De Bonte Duikboottrein’.

Verdwenen molensteen
‘Detective’ Henk Kraaijenbrink dook de afgelopen zomer nog eens in het mysterie van de verdwenen molensteen van korenmolen De Hoop aan de Molenweg in Gorssel en denkt nu de oplossing gevonden te hebben. Als Henk gelijk heeft dan is dat wel jammer, want dan is het mysterie geen mysterie meer.

’t Kammenet van ‘t Nuessink
Dialectschrijver Wim Rood vertelt over ’t Kammenet op Erve ’t Nuessink in Eefde. En passant stelt hij de straatnaam Het Nuesink ter discussie en ontrafelt hij de geschiedenis van de bewoners van ’t Nuessink.

En nog veel meer
Mirjam van Velsen duikt in het archief van de Bosbrandweervereniging die kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht werd om het brandgevaar van onze natuurgebieden te beperken. ’t Joppe, de Gorsselse Heide, Verwolde en Ampsen vormden een district binnen die Gelderse vereniging.

Erna de Ruiter vertelt over de leuke miniatuur-stoommachine van ruim 200 jaar oud, die na enige omzwervingen nu bij de Historische Vereniging De Elf Marken te bewonderen is.

In de rubriek ‘Toen en Nu’ toont een oude foto het pand aan het Nijverheidsplein in Gorssel waar nu een fietsenwinkel gevestigd is. Vroeger was het was het de woning van de hoofdonderwijzer van de naastgelegen school. 

Interesse
Leden van De Elf Marken hebben het boekje inmiddels thuisbezorgd gekregen. Behoort u niet tot die gelukkigen, dan kunt u het boekje voor 5 euro kopen bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en het Tramstation in Gorssel. Men kan natuurlijk ook lid worden van De Elf Marken, dan wordt het boekje voortaan automatisch thuisbezorgd. Kijk op de website voor meer informatie.


www.deelfmarken.nl