De deelnemers aan de offroadrit die al onderweg waren reden na het tragische bericht over het noodlottige ongeval de route uit naar De Duif, waar ze werden opgevangen. Foto: Jan Hendriksen

De deelnemers aan de offroadrit die al onderweg waren reden na het tragische bericht over het noodlottige ongeval de route uit naar De Duif, waar ze werden opgevangen. Foto: Jan Hendriksen 

Verslagenheid groot onder vrijwilligers Motorclub Ruurlo na dodelijk ongeval

RUURLO – Een eenzijdig ongeval werd de 23-jarige Thijs Bulten noodlottig, zondag tijdens de Offroadrit Ruurlo. Het motorsportevenement werd direct na de tragische gebeurtenis op het parcours stopgezet.  

Ondanks dat de motorsport/cross steeds vaker in opspraak komt door verschillende invloeden van buitenaf had Motorclub Ruurlo (MCR) dit jaar toch weer alles op alles gezet om de vorig jaar verlopen vergunning voor de jaarlijkse offroadrit weer opnieuw te bemachtigen. De Offroadrit Ruurlo, ooit begonnen als ‘betrouwbaarheidsrit’ of ‘modder-rit’ wordt al ruim veertig jaar door MCR georganiseerd. 

“Het verkrijgen van een nieuwe vergunning was een langdurig intensief traject maar door een goede samenwerking en open communicatie met gemeente Berkelland en diverse belanghebbenden hebben we gelukkig weer een vergunning gekregen en kunnen we deze voor ons als motorclub jaarlijkse traditie voortzetten”, aldus voorzitter Ruud Freriks van de Offroad - commissie van MCR, in aanloop naar de start van het evenement. Ongemerkt zijn er nog vele mannen- en vrouwen die deze ‘noppensport’ binnen de motorsport graag beoefenen. Het deelnemersaantal aan de rit bedroeg zondag maar liefst 746 afkomstig uit geheel Nederland: van Groningen tot Limburg. Maar ook uit het grensgebied van Duitsland, zelfs twee deelnemers uit het Ruhrgebied en België hadden zich ingeschreven. Ongeveer tachtig vrijwilligers waren zondag in touw om het evenement goed te laten verlopen. Van catering tot verkeersregelaars en van Motor Marshalls (leden van MCR die met motoren meerijden op de route om deelnemers te helpen en de route steeds controleren) tot een loonwerker die de route met machines weer vlak maakte. Dit jaar was er door de offroad-commissie een route uitgezet waarbij halverwege gekozen kon worden uit twee ‘lussen’. Beide route-varianten hadden een totale lengte van ruim 34 kilometer door onder andere het Ruurlose Broek en de buurtschappen De Bruil, Dijkhoek, Nieuwenhuishoek en richting Beltrum. De rijders spraken ondanks het geringe aantal akkers dat vanwege het reeds ingezaaide ‘vanggewas’ niet gebruikt mochten worden erg positief over de mooie lange zandwegen en fraaie bospercelen, hetgeen volgens hen toch weer een gevarieerd geheel gaf. 

Noodlottig
Nadat de route, die rond 10.00 uur werd geopend, leek niets een geslaagde dag meer in de weg te staan: goed weer, blije deelnemers en enthousiaste vrijwilligers tot dat iets voor 12.00 uur een noodlottig eenzijdig ongeval plaatsvond in een bosperceel nabij de Leo-stichting in de Borculose buurtschap Dijkhoek. Bij dit ongeval is de 23-jarige Thijs Bulten, een ervaren en bekende deelnemer uit de enduro/offroad motorsport en tevens geliefd lid van zuster motorvereniging VAMC de Graafschaprijders uit Vorden, om het leven gekomen.
Ruud Freriks: “We waren allemaal compleet verslagen toen het bericht bij ons binnenkwam. We hebben dan ook in een split-second en unaniem besloten dat het afgelasten van het evenement de enige juiste optie was. De rijders die na het sluiten van de route nog onderweg waren hebben hun ronde uitgereden, waarna ze bij restaurant De Duif zijn opgevangen. Uit het getoonde begrip voor de beslissing de rit af te blazen, bleek wel weer hoe groot de saamhorigheid onder de offroad-rijders is.”
Nog voor de laatste deelnemers weer huiswaarts waren gekeerd had zich inmiddels al een grote groep vrijwilligers van MCR bij De Duif verzameld om, samen met lokale loonbedrijven, de route op te ruimen en de zandwegen, akkers en bospercelen te herstellen.

Luisterend oor
Ondanks de vreselijke gebeurtenis is er door MCR besloten om na het opruimen samen te gaan eten en de dag af te sluiten in het clubgebouw aan de Vosheuvelweg. Tijdens dit samenzijn werd nagepraat over de gebeurtenis waarbij iedereen een luisterend oor werd geboden om het als vereniging te kunnen verwerken. “Je wilt voorkomen dat vrijwilligers met hun al hun gevoelens en zonder hun verhaal te kunnen doen naar huis gaan. Ook daar is een vereniging belangrijk voor,” aldus algemeen voorzitter van de Ruurlose Motorclub Frank Boode.

Thijs Bulten. Foto: Henk Teerink
Ook de zandopslag bij loonbedrijf Sturris behoorde tot de route.
Deelnemers reden door de bedrijfsgebouwen van loonbedrijf Sturris. Foto's: Jan Hendriksen.