De prijswinnaars. Foto: PR

De prijswinnaars. Foto: PR

Fraaie kleindieren- en kunstexpositie Pels en Pluim

LAREN - Kleindiervereniging Pels en Pluim Laren verdient een dik compliment voor haar kleindieren- en kunstexpositie in de Braninkhal op 12 en 13 november jl. Wie de hal betrad om de vele soorten raskonijnen, duiven, cavia’s en hamsters te bewonderen viel het direct op, hier is enorm creatief werk verzet. Pels en Pluim heeft dan ook alles uit de kast gehaald om deze fraaie show gestalte te geven. Naast de prachtige dieren, waren er voor de liefhebbers ook een honderdtal originele schilderwerken van verzamelaars te bewonderen. Nog nooit op deze wijze samen tentoongesteld, zelfs Omroep Gelderland kwam daarom langs voor een opname, die diezelfde avond werd uitgezonden.

Peter Goossens vertelde over het feit dat er wegens de vogelgriep geen hoenders op de show en keuring mochten komen. Daarom is gezocht naar een andere aanvulling op de kleindierenkeuring. Dat werd de unieke expositie. Van alle tentoongestelde schilderijen is een kunstcatalogus samengesteld door Jan van Ark en Peter Goossens. Deze blijkt bijzonder gewild onder verzamelaars en worden inmiddels van over de gehele wereld door liefhebbers van kleindierkunst besteld. De eerste gelimiteerde oplage is uitverkocht. Een tweede druk is alweer in aantocht.

De keurmeesters vonden de kwaliteit van de door hen gekeurde dieren bijzonder hoog. Vele malen viel de hoge beoordeling F, dat fraai betekend. Zelfs tweemaal mocht het predicaat U van uitmuntend verstrekt worden aan een dier. Dat was er voor een Duitse Hangoor van Gerrit Jan Beusekamp die daarmee de kampioen werd. De tweede U was er voor een Brünner Kropper van Brend de Maag, hij werd kampioen bij de sierduiven. Het mooiste konijn op één na was een Groot Lotharinger van Teunis Dondertman. Beste sierduif op één na was een Cauchois van Wim Poortinga. De mooiste cavia en hamsters waren van Tjeerd Zevenhoeken en George Rhebergen. 

Bij de jeugd ging de eerste prijs naar Myrna ter Welle voor een Nederlandse Hangoordwerg. De tweede prijs was een Klein Zilver van Justin ter Welle. 

Zaterdagmiddag werd er als aanvulling op het programma een eierkeuring gehouden. Harrrie Pelgrum en Gerrit Jan Beusekamp mochten daar voor hun beste eieren een prijs in ontvangst nemen. Pels en Pluim Laren kijkt terug op een fraaie show die zeker meer publiek had verdiend.


pelsenpluimlaren.nl