Midwinterhoornblazers van de Midwinterhoorn Groep Lochem. Foto: Astrid van Hooff
Midwinterhoornblazers van de Midwinterhoorn Groep Lochem. Foto: Astrid van Hooff

Midwinterhoornblazen bij de Warkense Molen

WARNSVELD - Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. In Gelderland wordt dit feit luister bijgezet door een Gelderse Molendag te organiseren. Op deze dag, 26 november, zetten 150 Gelderse molens hun deuren open voor alle geïnteresseerden, zowel jong als oud. Ook de Warkense molen in Warnsveld en het naastgelegen bakkerijmuseum zijn deze dag vanaf 11.00 uur geopend.

Op deze molendag valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Bij harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind worden aangedreven, is al een belevenis op zich. Het is daarnaast mooi om te zien dat een molen geen batterijen of stekker heeft en al eeuwenlang op dezelfde duurzame manier functioneert. Hoe ingenieus dat in elkaar steekt legt de molenaar graag uit tijdens de rondleiding. Bij voldoende wind zal er worden gemalen. De historische aardappelkelder kan worden bekeken en het bakkerijmuseum is op deze dag geopend.

Ook voor kinderen is er een leuk programma. Zij kunnen onder deskundige leiding van een oud-bakker een broodje vlechten en de bakkers zullen het stoken van de oven middels takkenbossen laten zien. Er zal weer speciaal Warkense Molenbier verkocht worden, maar er kan ook ter plekke een glaasje glühwein, een kopje warme chocolademelk of koffie/thee met krentenwegge gedronken worden. De kinderen kunnen een kleurplaat inkleuren en bij droog weer is er zelfs een springkussen aanwezig.

Aan het eind van de middag komen er enkele midwinterhoornblazers van de Midwinterhoorn Groep Lochem om uitleg te geven over de traditie van het blazen. Pas na zonsondergang, om circa 16.30 uur mag er worden geblazen en sluiten zij deze dag in stijl af.