Gemeenteraad: 'Wek energie op langs wegen en bij station'

LOCHEM/GORSSEL - De gemeenteraad van Lochem heeft maandagavond unaniem twee moties aangenomen die het college van B&W aansporen om bij de provincie aan te dringen op aandacht voor energieopwekking langs wegen en om in overleg met NS te onderzoeken of de nieuwe fietsenstalling en de parkeerplaats bij het station in Lochem voorzien kunnen worden van zonnepanelen.

Door Henri Bruntink

De motie over het station kwam van CDA, D66, PvdA, GroenLinks, VVD en GB. MmL en LochemGroen! haakten uiteindelijk ook aan, al noemde die laatste fractie het 'een druppel op een gloeiende plaat'. Die opmerking kwam mede voort uit frustratie over de kort daarvoor behandelde motie over de windturbines bij Eefde. LochemGroen! is daar erg voor, terwijl een meerderheid van de raad daar op de rem probeert te trappen.

Goed moment
Wethouder Eric-Jan de Haan noemde de motie goed uitvoerbaar. Die komt op een goed moment want overleg over het stationsgebied is actueel. Hij voegde er wel aan toe dat hij ervan uitgaat dat de eigenaar - de NS in dit geval - de kosten draagt.

De tweede motie, over energieopwekking langs provinciale wegen, kwam van D66, CDA en PvdA. Om de overige fracties mee te krijgen was wel een aanpassing van de tekst nodig. De motie ging er in eerste instantie van uit dat ook bij de nieuwe rondweg nog werd gekeken naar ruimte voor zonnepanelen. Omdat het project als is vergund aan een aannemer is dat lastig op te leggen. Na een wijziging richt de motie zich nu op toekomstige werkzaamheden aan provinciale wegen.

Alle beetjes...
Deze motie valt volgens de wethouder in de categorie 'alle beetjes helpen'. Hij gaf wel aan dat hij slechts bij de provincie kan aandringen op aandacht opwekking van energie langs wegen.