Serene rust op de eerste speelavond van het Barchemse biljartkampioenschap. Foto: Jan Hendriksen

Serene rust op de eerste speelavond van het Barchemse biljartkampioenschap. Foto: Jan Hendriksen

Recreatiecentrum De Heksenlaak uitvalsbasis van PK Libre Barchem

Sport

Biljartkampioenschap succesvol van start op nieuwe speellocatie

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - De meeste biljarters kennen elkaar nog van de vorige dertien edities. Ook de opzet van het kampioenschap, het aantal speeltafels, de spelvorm libre en de berekeningsformule van het aantal caramboles zijn hetzelfde. Er is maar één grote verandering bij de veertiende editie van het persoonlijke biljartkampioen van Barchem de speellocatie. Die is namelijk nieuw. De veertiende editie na twee verloren speeljaren wordt deze maand voor het eerst afgewerkt bij Recreatiecentrum De Heksenlaak. De grote feestzaal is voor een periode van ruim drie weken ingericht als een heuse biljartarena.

Er heerste vorige week woensdagavond op de eerste speelavond van het kampioenschap zoals het hoort bij deze concentratiesport een serene rust in de feestzaal van De Heksenlaak, ondanks de wedstrijdspanning. Omdat de voormalige speellocatie HCR In de Groene Jager niet meer beschikbaar is week de organisatie uit naar De Heksenlaak. Het (individuele) Biljartkampioenschap van Barchem wordt georganiseerd door Alex Welbergen, Dinand Luesink en Arjan Wanschers van Biljartvereniging De Heksenlaak, voorheen In de Groene Jager genaamd. Deelname staat open voor (oud-)inwoners van Barchem, biljarters die bij Het Station en dorpshuis ‘t Onderschoer biljart spelen en natuurlijk die van biljartvereniging De Heksenlaak.

Gemiddelde
Zachtjes, zoals het hoort, wordt er gekeuveld tussen de toeschouwers terwijl de eerste partijen worden gespeeld. Geconcentreerd scoort de laatste Barchemse kampioen uit 2019, de inmiddels 76-jarige Johan Meijer, met succes zijn eerste wedstrijdpunten. Meijer moet dertig punten scoren om zijn eerste poulewedstrijd winnend af te sluiten.
Elke speler moet een puntenaantal scoren wat afhankelijk is van zijn of haar gemiddelde. De formule is twintig maal het gemiddelde plus acht. Dertig punten is niet het hoogste aantal in de poule waarin Meijer uitkomt. Arie Berenschot moet zelfs 37 caramboles maken. Of Meijer de voorronde doorkomt weet hij nog niet. De kampioen van 2019  speelt al ruim vijftig jaar biljart. Voor het grootste deel van die jaren bij biljartvereniging De Exelse Molen in zijn voormalige woonplaats Exel. “Sinds vier jaar woon in in Barchem en mag ik aan dit kampioenschap meedoen”, zegt Meijer als hij aan zijn tweede partij begint.

Benjamin
De benjamin van het toernooi is geen lid van biljartvereniging De Heksenlaak. De 22-jarige Owen Essink nam in 2019 voor het eerst deel aan het kampioenschap. Essink hoeft maar het minimale aantal van vijftien caramboles te scoren. “Ik ben met Erik Postel en Jesse Bettink de enige die dit geringe aantal punten moet scoren. Moet je nagaan hoe laag onze gemiddelden zijn. We doen dan ook puur voor de gezelligheid mee.” Onder in de totaal 72 deelnemers bevinden zich twee vrouwen: Miranda Blaauw en Ans Flierman.

Finale
De wedstrijden in de twaalf poules vinden nog plaats op donderdag donderdag 15, vrijdag 16, maandag 19, dinsdag 20 en donderdag 22 december. De halve finales waarvoor zich de beste twee spelers uit de twaalf poules en de zes beste nummers drie plaatsen worden gespeeld op dinsdagavond 27 en woensdagavond 28 december. Deze dertig biljarters worden hiervoor verdeeld over zes poules van vijf spelers. De zes poulewinnaars uit de tweede ronde plaatsen zich uiteindelijk voor de finalewedstrijden die op vrijdagavond 30 december worden gespeeld. Alle speelavonden beginnen om 19.00 uur.