Nel Voltelen, zittend op de rollator, wordt geholpen om een schep grond bij haar boom te gooien. Foto: Arjen Dieperink

Nel Voltelen, zittend op de rollator, wordt geholpen om een schep grond bij haar boom te gooien. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Nel Voltelen is zestig jaar Soroptimist

Maatschappij Lochem

LOCHEM / ZUTPHEN - Vorige week kwamen enkele leden van de Soroptimist Club International in Zutphen en omgeving bij elkaar in de tuin van Hoog Langen aan de Barchemseweg. Middelpunt van de belangstelling was een van de leden, Nel Voltelen, die daar woont. Zij was maar liefst zestig jaar lid van deze club en kreeg een boom cadeau die ze zelf mocht planten. Ook enkele bewoners van Hoog Langen waren aanwezig. 

Door Arjen Dieperink

De leden van Soroptimist Club Zutphen wonen of werken in of in de omgeving van Zutphen, Warnsveld, Vorden, Lochem, Gorssel, Laren, Harfsen en Brummen. De club werd in 1985 opgericht en telt een 25-tal leden. Voorzitter Mieke Allersma: “Ons lid Nel Voltelen is woonachtig in Hoog Langen. Op 14 november 1962 werd zij geïnaugureerd als Soroptimist bij Club Leiden. Nel heeft zich haar hele leven ingezet voor de belangen en rechten van vrouwen.”
“In onze club heeft zij altijd een positieve, wijze inbreng in het commissiewerk en tijdens clubvergaderingen. Nel heeft het blauw-gele soroptimistenbloed in zich”, aldus Mieke Allersma. “Zij heeft een fonds heeft opgericht ten behoeve van vrouwen die minder kansen hebben gekregen in het verleden. Het Nel Voltelen Fonds heeft als doelstelling Nederlandse vrouwen financiële steun te bieden, die niet in de gelegenheid zijn een beroepsopleiding, bijscholing of cursus te volgen om hun zelfredzaamheid te bevorderen.”
Ter gelegenheid van haar zestigjarig lidmaatschap van de Soroptimist Club werd in de tuin van Hoog Langen een krentenboom geplant. Nel Voltelen mocht dat symbolisch afronden door een schep aarde bij de kluit van de boom te gooien. “Gezien de weersomstandigheden planten we de boom nu. Er komt nog een officieel klein bordje bij, maar dat was nu te kort dag”, aldus Mieke Allersma.
Op de vraag waarom voor deze gelegenheid een boom wordt geplant antwoordt zij: “De eerste Soroptimistclub in Californië berschermde als eerste actie de Redwoods beschermd tegen kap. Dat was vorig jaar 100 jaar geleden. Soroptimisten in de hele wereld planten gedurende ruim drie jaar bomen om de wereld duurzamer te maken en vrouwen hierin een rol te geven. Door die rol kunnen zij economisch zelfstandig worden“, aldus de voorzitter.


www.soroptimist.nl/zutphen/