Terwijl het gras aan de oever nog bevroren is, zwemt Edith Meutstege in de Berkel. Foto: Arjen Dieperink

Terwijl het gras aan de oever nog bevroren is, zwemt Edith Meutstege in de Berkel. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

IJskoud zwemmen in de Berkel

Maatschappij Lochem

LOCHEM - Terwijl het afgelopen weekend vroor en menigeen zich alleen met een dikke muts en sjaal op straat waagde, zwom Edith Meutstege rustig in de Berkel. De oevers waren nog wit van de vorst. “Het water is lekker“, liet zij uitnodigend weten terwijl er door de kou in de verste verte geen wandelaar te bekennen was.

Korte tijd later was zij weer op het droge. Zwemmen in ijskoud water wint aan populariteit, vertelt ze. “Ik doe dit met regelmaat samen met andere mensen. Wij noemen ons de walrussen. De plek waar wij in het water gaan maken wij niet bekend“, zegt Edith terwijl zij zich afdroogt en haar winterkleding aantrekt. “Ik douche thuis ook koud, je went eraan. Daarom hoef ik de verwarming ook niet hoger dan zeventien graden te zetten. Koud douchen en in het koude water zwemmen zou ook goed voor je lichaam zijn”, vult zij aan. 

Onderzoek
Het AMC heeft onderzoek gedaan naar koud douchen. Dat zou het ziekteverzuim met 29 procent verminderen. Een onderzoek van het Radbouduniversiteit wees uit dat een groep personen die aan de kou waren blootgesteld en een ziekteverwekker kregen toegediend, veel beter bestand waren tegen de ziekteverwekker dan proefpersonen die niet aan de kou waren blootgesteld. Toch is het niet zomaar verstandig om in dit jaargetijde zo maar in de Berkel te gaan zwemmen. De kou zorgt dat het lichaam direct de bloeddruk verhoogt, heeft effect op de ademhaling en laat het hart harder pompen.
Ook Edith Meutstege heeft tot slot nog wel een goed advies: “Zwem nooit alleen. Als je kramp of iets anders krijgt moet een ander je eruit kunnen halen. Tevens zijn er advieslijsten waarop staat hoe lang op welke temperatuur je nog in het water kunt zijn. Al is het soms maar een minuut, ik voel mij na eventjes in het water te zijn geweest kiplekker.”