Lochem laag op ranglijst ondermijningsgevoelige gemeenten

LOCHEM - De gemeente Lochem staat op plek 317, van 352 Nederlandse gemeenten, als het gaat om ondermijningsgevoeligheid. Dat betekent onder meer dat er relatief weinig inwoners worden verdacht van een ondermijnend delict en dat niet veel panden in eigendom zijn van mensen die eerder werden veroordeeld voor een delict. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Door Henri Bruntink

Bij het onderzoek werden 20 indicatoren gebruikt die erop kunnen wijzen dat de onderwereld zich probeert te manifesteren in de bovenwereld. Niet alle indicatoren konden in Lochem worden gemeten. Het lijstje met belangrijkste resultaten voor de gemeente ziet er zo uit:

- Inwoners verdacht van ondermijnend delict: plek 308 (0,51%)
- Huishoudens met problematische schulden: plek 289 (4,3%)
- Hoogrisicojongeren: plek 296 (2,9%)
- Wapenhandel: plek 241 (5,0 zaken per 10.000 inwoners)
- Panden in bezit veroordeelde eigenaar: plek 332 (1,7%)

Armoede
Wat opvalt is dat Lochem qua aantal huishoudens met problematische schuldend weliswaar plek 289 inneemt op de landelijke ranglijst, maar 4,3 procent betekent wel dat bijna 1 op 20 huishoudens hiermee te maken heeft. Armoede geldt als indicator omdat schulden mensen kan aanzetten tot criminele of ondermijnende activiteiten en dat het hen gevoelig maakt voor 'voorstellen' van criminelen. Uit het onderzoek komt naar voren dat Zuid-Limburg de kroon spant qua ondermijnende activiteiten. Heerlen en Kerkrade staan op plek 1 en 2. In de top-10 staan verder nog de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen (7), Brunssum (9) en Roermond (10). De grote steden Rotterdam en Den Haag staat op plaats 3 en 4. De Gelderse hoofdstad Arnhem prijkt op plek 5. Amsterdam komt in de top-10 niet voor, maar staat op de 13e plaats.

Regio
In de regio staan Zutphen (48) en Deventer (52) vrij hoog op de lijst. Zutphen staat zelfs op de 22e plaats als het gaat om het aantal inwoners dat wordt verdacht van ondermijnende activiteiten. Het gaat om 1,49 procent van de inwoners. Buurgemeente Bronckhorst is bijna het beste jongetje van de klas, op plaats 352. Alleen het Twentse Tubbergen doet het net een tikkeltje beter. Met de Onderwereldkaart wil RTL Nieuws gemeenten een handvat bieden zodat kan worden bekeken waar de aandacht naar moet uitgaan. Nederland is relatief kwetsbaar omdat het een doorvoerland is voor drugs. Daarin gaat heel veel crimineel geld om. Met dat geld proberen criminele organisaties zich ook in reguliere economie te mengen.

Bedreiging
Criminele activiteiten vormen op allerlei manieren een bedreiging voor de samenleving. Hennepkwekerijen zorgen vaak voor brandgevaarlijke situaties, jongeren worden met mooie beloftes en geld geronseld door criminelen en sommige bedrijven dienen als dekmantel voor witwaspraktijken en verdrijven ondernemers die zich wél aan de regels houden. Uit het onderzoek van RTL Nieuws komt verder naar voren dat bepaalde zaken, zoals wapenhandel en het aantal kwetsbare jongeren, vooral voorkomen in steden. In kleine gemeenten zijn drugsverdachten vaak familie van elkaar. Op het platteland vormen leegstaande agrarische gebouwen een aantrekkelijk doelwit van drugscriminelen. Drugslabs en wietplantages worden regelmatig aangetroffen in zulke gebouwen.


[APART KADER]

CDA stelt vragen over cijfers ondermijning en criminaliteit

Het CDA stelde maandag vragen aan het college van B&W over op het eerste gezicht tegenstrijdige informatie over ondermijning en criminaliteit in de gemeente. Bij een analyse van RTL Nieuws staat Lochem op plek 317 van 352 gemeenten. Dat geeft aan dat er maar weinig indicatoren zijn die duiden op het gevaar van ondermijning. Het CDA vergeleek dit met data van Openinfo.nl. Daar is sprake van een toename van criminaliteit in de gemeente.

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve antwoorde, op de vraag wat nu de waarheid is, dat het gaat om twee verschillende zaken. RTL Nieuws maakte een analyse per gemeente op grond van een aantal indicatoren, zoals armoede, kwetsbare jongeren en dergelijke. Openinfo baseert zich op meldingen van criminaliteit.

Van 't Erve gaf aan dat het in een gemeente als Lochem vooral lastig is om te zien wat er in het grote buitengebied allemaal gebeurt. En op een andere vraag van het CDA antwoorde hij dat de capaciteit van politie en gemeentelijke handhavers een voortdurend probleem is. Hij stelde voor in het komende voorjaar een informerende tafel te organiseren waarbij ook politie en het Platform Veilig Ondernemen aanschuiven.

Het bestrijden en voorkomen van ondermijnende activiteiten valt of staat volgens de burgemeester met de alertheid van inwoners en de bereidheid om verdachte zaken te melden. Dat laatste is ook een speerpunt van het Platform Veilig Ondernemen. Dat is al in 2020, in samenwerking met een groot antal andere organisaties, begonnen aan een campagne die moet leiden tot het Keurmerk Veilig Buitengebied. Dat traject duurt in de regel 3 jaar. Of corona tot vertraging van het proces heeft geleid is op dit moment niet duidelijk.