'Per jaar leren zo'n 400 leerlingen reanimeren'

Vervolg van voorpagina

LOCHEM - Op de ene plek is de kettingzaag te horen en elders worden de stammen hydraulisch gekloofd. De blokken worden op een geleider gelegd en langzaam tegen een metalen op een bijl gelijkend splijtblok gedrukt. Elders gebeurt het handmatig met de bijl, hetgeen meer inspanning vereist.

In totaal kloven de leden deze ochtend twintig kuub hout bij elkaar. Rotary Barchem heeft assistentie gekregen van de Rotary Lüner Werner uit Duitsland. "Ieder jaar helpen enkele leden van de Rotary uit Duitsland mee. Wij onderhouden goede contacten. Vanochtend hadden ze er twee uur rijden op zitten toen ze hier aan het werk gingen. Wij gaan ook regelmatig naar hen toe om daar met een actie mee te helpen”, aldus de voorzitter.

De opbrengst van het hout komt ten goede aan een project op het Staring College Lochem. Herold Hissink: "Al vier jaar lang hebben wij een reanimatieproject op het Staring College. Hiervoor doneren wij 4.000 euro per jaar, dat wordt opgebracht door de Rotary Club Barchem met de verkoop van het hout. Per jaar leren zo'n 400 leerlingen reanimeren, dus in die vier jaar tijds spreken wij over 1600 leerlingen. Behalve dat de docenten moeten worden opgeleid om deze lessen te mogen geven zijn er ook veel andere zaken nodig, zoals oefenpoppen.” Het project begon in 2019. Door de coronamaatregelen is er één jaar geen reanimatieles gegeven. Derhalve is het project met een jaar verlengd.