Aantal B.U.S-leden rond de ronde tafels. Foto: Vereniging Benut Uw Spraakvermogen

Aantal B.U.S-leden rond de ronde tafels. Foto: Vereniging Benut Uw Spraakvermogen 

'De wereld wordt gedragen door woorden'

Vereniging B.U.S. maakt korte metten met spreekangst

REGIO - Spreken voor een groep, veel mensen krijgen er knikkende knieën van. Leden van de vereniging B.U.S (Benut Uw Spaakvermogen) weten er alles van. Onder het motto 'oefening baart kunst' komen ze maandelijks bij elkaar om te trainen. Op een laagdrempelige manier spreken zij elkaar toe over allerhande onderwerpen. 

Door Dinès Quist

Speechen is een kunst die iedereen kan het leren. Of het nu gaat om een woordje op een bruiloft, een voordracht tijdens een begrafenis, uitleg over uw bedrijf tijdens een zakelijke bijeenkomst of misschien wilt u iemand in het zonnetje zetten bij de voetbalclub, er zijn waardevolle momenten genoeg die woorden nodig hebben. Maar zonder zenuwen voor een groep mensen gaan staan en hen toespreken, is helaas niet voor iedereen weggelegd. Vereniging B.U.S is er voor hen. Middels spreekavonden wordt er gezamenlijk geoefend. Dat het werkt hebben zij al ruimschoots bewezen want de club bestaat sinds 1939 en heeft al heel wat zelfverzekerde sprekers afgeleverd.

Zelfverzekerd spreken voor een groep
Voorzitter van B. U. S, André van Ooijen is al 40 jaar lid van de club en heeft er in zijn werkzame leven veel aan gehad. “Het spreekwoord luidt, ‘Geen woorden, maar daden’ maar dat onderschrijf ik niet”, vertelt hij, “want de wereld wordt gedragen door woorden. Als je goed kunt spreken helpt je dat om verder te komen, bijvoorbeeld op het gebied van werk en carrière maar ook zeker in het sociale leven. Ik heb ervaren als directeur van mijn bouwbedrijf, dat het heel fijn is om zelfverzekerd voor een groep mensen te durven spreken, zonder klotsende oksels. Het geeft zelfs een kick om je woordje gedaan te hebben voor een menigte. Het gevoel van voldoening is enorm en het applaus is de kers op de taart.”

Oefening baart kunst
Regelmatig oefenen is de kracht van B.U.S. daarom komen de leden elke maand bij elkaar. Iedereen die spreken wil, bereidt een onderwerp voor waarover hij of zij wil vertellen. “Dat kan van alles zijn,” vertelt van Ooijen, “een artikel dat je in de krant hebt gelezen, de verzorging van je alpaca’s of de cultuurhistorie van India. Zolang het maar niet gaat over politiek of geloof, want daar komen discussies van en daarvoor is de avond niet bedoeld. We spreken dan een minuut of acht, zo komt iedereen aan bod. In deze minuten kun je kort en krachtig je boodschap overbrengen, dat is tevens ook de ideale tijdsspanne van een speech. Duurt het langer dan tien minuten, wordt het langdradig en haken de luisteraars af.” Tijdens de avond worden de sprekers gecoacht door ervaringsdeskundigen met als doel het opbouwen van zelfvertrouwen in spreekvaardigheid.

'Als je goed
kunt spreken
helpt je dat
om verder
te komen'


Wees welkom
Om de club wat meer volume te geven kan B.U.S nog wel wat leden gebruiken, sprekers maar ook luisteraars zijn van harte welkom. Kijk voor meer informatie op www.sprekerstraining.nl. Aanmelden kan via: Info@sprekerstraining.nl of telefonisch: 06- 5384 9639 / 0544- 373  693. De sprekerstrainingen worden gehouden bij: Gandcafé Van der Eem, St.Jorisplein 10, Terborg.

André van Ooijen spreekt tijdens een B.U.S.-bijeenkomst. Foto: Vereniging Benut Uw Spraakvermogen