Voorbeeld van een paar kleurrijke manden. Foto: PR

Voorbeeld van een paar kleurrijke manden. Foto: PR

Ruim assortiment manden uit Afrika

LOCHEM - In de wereldwinkel in Lochem is een ruim assortiment manden verkrijgbaar die ingekocht worden bij de leverancier Gone Arty in Culemborg. De producenten van Gone Arty komen uit verschillende Afrikaanse landen waaronder Madagascar, Zimbabwe en Ghana. 

De Bolga manden komen uit Noord-Ghana en worden gevlochten door de vrouwen die in de dorpen rond Bolgatanga wonen. Het is een traditioneel, handgemaakt product en het vlechten van één mand duurt 5 tot 6 dagen. Het assortiment varieert van zeer kleurrijke tot naturelle manden, shoppers, wasmanden, en ze zijn allemaal gemaakt van olifantsgras. Omdat Gone Arty een Fairtrade bedrijf is zorgen zij door hun inkoop voor een continuïteit van inkomen en een eerlijke betaling aan de maaksters van deze prachtige manden. Als de mand uit vorm raakt kan deze worden bevochtigd en weer model gebracht worden.

In het noorden van Zimbabwe ligt Binga, een dorp aan lake Kariba. Toen de dam in 1957 werd gebouwd om dit meer te maken moest het BaTonga volk verkassen van hun vruchtbare grond naar een droog en arm gebied. De Binga manden worden door vrouwen met de hand geweven op traditionele wijze en iedere mand heeft een uniek kleurpatroon. De bladeren van de Ilalapalm vormen de basis voor de manden. Deze worden door de vrouwen geoogst en op de juiste lengte afgehakt. Om de bladeren te kleuren worden natuurlijke kleurstoffen uit de schors en wortels van bomen gebruikt. De manden worden traditioneel gemaakt om te wannen (het kaf van het koren te scheiden). Het duurt gemiddeld twee weken om een mand van 35 cm doorsnee te maken en de kennis gaat over van moeder op dochter. De patronen variëren van vogels, liefdessymbolen, bliksemschichten tot zebrahuid motieven.

De manden uit Madagaskar worden door veel producenten geproduceerd. Ze worden van verschillende materialen gemaakt zoals raffia, jute, papyrus, bananenblad en grassen. De vrouwen weven de manden als er op het land minder werk is, om zo te zorgen voor een extra inkomen. Dit is noodzakelijk omdat ze niet alleen kunnen leven van het boerenbestaan. En zo blijft de voedselproductie voor de bevolking op Madagaskar gewaarborgd.