Lezing Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk: ‘robotisering in de zorg’

LOCHEM - Nu al is er een tekort aan verplegend personeel, maar dat zal in de toekomst alleen nog maar nijpender worden. Het inschakelen van slimme robots en andere vormen van automatisering en consulten op afstand is dan een optie. Op dinsdagochtend 14 februari zal Annemarie Johannes voor de afdeling Lochem e.o. van Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk de uitgestelde presentatie verzorgen over 'Robotisering in de zorg'.

Op 25 oktober vorig jaar zou Annemarie Johannes vertellen over ‘robotisering in de zorg’. Vanwege ziekte van de spreekster moest deze lezing worden uitgesteld. Annemarie Johannes leerde als mantelzorger behoeften van ouderen kennen waarin de professionele gezondheidszorg niet kan voorzien. Zij leerde te luisteren naar wat ouderen zelf willen als zij afhankelijk worden van zorg. Die ervaringen hebben haar ertoe gebracht een digitaal systeem te ontwikkelen dat een aanvulling vormt op de zorg die professionals bieden. Een virtuele, persoonlijk assistent, afgestemd op zorgbehoevende ouderen en ook geschikt voor wie niet computervaardig is. Het programma - dat 'Anne' wordt genoemd - wordt geïnstalleerd op een tablet. Anne beantwoordt vragen maar praat ook uit zichzelf. Anne kent ook het dagritme van de gebruiker en kan waarschuwen wanneer medicijnen moeten worden ingenomen. Kortom, Anne zorgt ervoor dat ouderen hun zelfstandigheid langer behouden. De ontwikkeling van de ‘robot’ gaat nog altijd door en het programma is inmiddels in verschillende talen beschikbaar.

De presentatie vindt plaats in de foyer van de schouwburg in Lochem en begint om 10.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom. Wel graag aanmelden via nvvhlochem@gmail.com.