Lezing over ontwikkelingen in de beeldhouwkunst

EEFDE - Monique Hafkamp zal op verzoek van Historische Vereniging De Elf Marken een lezing verzorgen over de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst vanaf eind 19e en gedurende de 20e eeuw. Dit vindt donderdag 9 februari plaats in Het Hart, Jolinkweg 2 in Eefde. Aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur. 

In de 19e eeuw kwam in de schilderkunst de één na de andere nieuwe stroming tot ontwikkeling kwam, in tegenstelling tot de beeldhouwkunst. Pas aan het eind van de 19e eeuw maakten beeldhouwers zich los van de overheersende klassieke stijl en thematiek. De schilders Degas en Renoir werkten op kleine schaal met terracotta figuurtjes. Rodin en de lang vergeten Camille Claudel werkten in gips en brons waarbij licht een impressionistische rol speelde.

Aan het begin van de 20e eeuw zochten jonge kunstenaars een nieuwe inspiratiebron in primitieve en niet-westerse kunst. Bovendien raakte het realisme en naturalisme in de beeldende kunst op de achtergrond. Vormen kwamen steeds verder van de reële werkelijkheid te staan, en zo ontwikkelde zich de abstracte kunst. Ook in het materiaalgebruik verwijderden kunstenaars zich van de klassieken. Afval en kunststof werd gebruikt voor driedimensionale vormen die strikt genomen geen sculpturen meer zijn, maar installaties worden genoemd. Toch zijn er nog steeds kunstenaars die werken met brons en steen en vormen maken die op een nieuwe manier verwijzen naar de traditie.

Kunsthistorica Monique Hafkamp heeft kunstgeschiedenis en Italiaans gestudeerd in Nijmegen, Rome en Florence. Tijdens de studie heeft ze veel gereisd door diverse landen om naar kunst en architectuur te kijken. Ook heeft ze zich verdiept in kostuumgeschiedenis. Een aantal maanden per jaar begeleidt ze culturele reizen, naar diverse bestemmingen in Europa. De andere helft van het jaar geeft ze cursussen en lezingen over kunst en cultuur en kostuumgeschiedenis. 

Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen 5 euro.